Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Kids 5 oktober 2016

Sporten op kunstgras: leuk maar misschien ook gevaarlijk

Zit je zoon of dochter op voetbal, hockey of tennis, dan is de kans groot dat er regelmatig op kunstgras gespeeld wordt. Nu is het allang bekend dat kunstgras niet goed is voor knieën van sporters, maar het kan veel en veel erger. Een materiaal dat op sommige velden wordt gebruikt is mogelijk kankerverwekkend.

Veel kunstgrasvelden worden bestrooid met rubberkorreltjes (rubbergranulaat), zodat je minder snel schaafwonden krijgt als je er op valt. Deze korreltjes, gemaakt van oude autobanden, zouden mogelijk kankerverwekkend zijn door de stofjes die ze bevatten. En dat is geen goed nieuws, als je zoals wij sportende kinderen hebt.

Onderzoek

Op dit moment wordt in opdracht van de Europese Commissie door de European Chemicals Agency onderzoek gedaan naar de exacte risico’s van rubbergranulaat. Volgens het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is dit nergens voor nodig. Zij deden eerder onderzoek en volgens hen gaat het om een storm in een glas water. Wetenschappers trekken de conclusies van het RIVM in twijfel. Volgens hen is het onderzoek nooit goed gedaan. En zij zijn niet de enige: er zijn ook lijsten bekend met namen van sporters die kanker hebben gekregen die mogelijk iets te maken heeft met hun carrière op kunstgrasvelden.

Zembla

Maak je je als ouder van een jonge Messi of Pruyser zorgen na het lezen van dit artikel? Vanavond wordt er op televisie bij Zembla om 21:15 uitgebreid aandacht aan dit onderwerp besteed.

Zit jouw kind niet op hockey of voetbal? Volgens onderzoek kan je kind niet vroeg genoeg met een teamsport beginnen.

Reageer op artikel:
Sporten op kunstgras: leuk maar misschien ook gevaarlijk
Sluiten