Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Gezondheid 19 mrt 2018

Halleluja! Volgens de wetenschap moet je niet gaan sporten als je moe bent

Volgens onderzoek is het hartstikke slecht om te sporten als je moe bent. We zijn toch eigenlijk altijd wel te moe om te sporten? Wordt het tijd om dat sportschool abonnement op te zeggen?

Want als de wetenschap het zegt tja, dan is het gewoon waar. Het zit namelijk zo: als jij je mentaal en fysiek vermoeid voelt en last hebt van slaapgebrek, is het beter om die zweetsessie te laten voor wat het is. We weten allemaal dat zo’n acht uur slaap per nacht de norm is. Maar we komen er lang niet altijd aan. Tijd om massaal de fitnessklasjes en sportschoolabonnementen op te zeggen?

Het onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit in Stanford zijn erachter gekomen dat een goede nachtrust de sleutel is tot beter sportprestaties. Voor het onderzoek bestudeerden ze een vrouwelijk atletiek team. De vrouwen moesten de eerste drie weken hun eigen trainingen en slaapschema volgen. Daarna werd hun slaapschema zes weken aangepast: de lucky ladies mochten nu tien uur per nacht in bed blijven liggen. Wat bleek? In die zes weken gingen hun trainingen en sportprestaties erop vooruit.

LEES OOK: 7 redenen om nú al te besluiten volgend jaar niet te gaan sporten

Waarom je niet moet sporten als je moe bent

Een van de belangrijkste redenen om niet te sporten als je moe bent, is dat het je reactievermogen beïnvloedt. Door de vermoeidheid kun je tijdens de cardio-oefeningen een verkeerde houding aannemen of een verkeerde beweging maken, die lijdt tot blessures. Een uitgerust lichaam kan zich dus beter fysiek inzetten.

LEES OOK: Goed nieuws! Dit is waarom één keer sporten al hartstikke goed is

Addertje onder het gras

Nu zijn die onderzoekers ook niet gek, en weten ze heus wel dat dit dé perfecte smoes is om niet die loopband op te springen. We moeten wel onderscheid maken tussen echte vermoeidheid door slaaptekort en zogenaamde vermoeidheid omdat we simpelweg geen zin hebben om ons in het zweet te werken. Maar als je dit als het perfecte excuus ziet om vanavond die hardloopschoenen lekker te laten staan, zeggen wij niks. 😉

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Elite Daily

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Halleluja! Volgens de wetenschap moet je niet gaan sporten als je moe bent
Sluiten