Sporten vóórdat je hebt ontbeten? Oei, doe dat maar niet!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F12%2Fpexels-karolina-grabowska-4498294.jpg)
Goeie voornemens? Of altijd al een fanaat sporter? Denk dan even goed na hoe je een work-out begint. Het blijkt namelijk heel erg belangrijk te zijn eerst wat calorieën tot je te nemen. Dus sporten voor het ontbijt? Dat is volgens dit onderzoek niet verstandig.
Veel mensen denken dat het goed is om te sporten voor je ontbijt. Je zou op dit moment je vet gaan verbranden en niet de calorieën die je net naar binnen hebt gewerkt. Maar niets van dat alles. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je, als je voor je ontbijt sport, je spiermassa aantast. Het stimuleert namelijk de afgifte van cortisol, en dat leidt tot afbraak van eiwitten in de spieren. Oeps, en dat wilden we nou juist niet.
Sporten voor het ontbijt
Op zich zit er wel wat in de gedachte van vele mensen, want je verbrandt wel meer vetten als je niet ontbijt voor het sporten. Dit betekent alleen niet dat je daarmee ook meteen meer calorieën verbrandt en hierdoor dus sneller af zult vallen. Daarnaast heeft niet eten voor het sporten slechte invloed op je prestaties. Je zult minder effectief kunnen sporten dan als je wél een ontbijtje tot je genomen hebt.
Hoe dan wel?
Het beste is om voor het sporten een koolhydraatrijke maaltijd te eten, zodat je een goede voorraad koolhydraten opbouwt. Eet bij cardiotraining en duur- of intervaltrainingen twee uur van te voren. Krachttraining kan nog wel tot één uur van te voren. Tot één uur voor het sporten kun je een lichte maaltijd eten (fruit, schaaltje yoghurt of boterham). Als je dus licht ontbijt kan je prima één uurtje van te voren nog eten. Dat scheelt weer een uurtje slaap, want om vijf uur eten om om zeven uur te gaan sporten, dat is te gortig…
Lees ook:
Beginnen met hardlopen? Dit zijn de 8 meest gemaakte fouten