Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 2 mrt 2019

Spraakmemo’s zijn fantastisch en dit is waarom

Vijf jaar geleden is het in ons leven gekomen: de mogelijkheid om via ons geliefde WhatsApp spraakmemo’s te sturen. Ikzelf maak daar maar al te graag fanatiek gebruik van tot op de dag van vandaag. Ben je er nog niet zo bekend mee en snap je het nut er niet zo goed van? Daar komt dan nu verandering in! Ik vind spraakmemo’s fantastisch en dít is waarom.

Eén druk op de knop

Oké, het is misschien een beetje lui, maar met één druk op de knop kun je een spraakbericht versturen. Je houdt je vinger op het microfoontje in een gesprek op WhatsApp, spreekt je boodschap in en voilà, je bericht wordt verzonden zodra je de knop loslaat. Er zijn ook mogelijkheden om je microfoon op een ‘slotje’ te zetten (dat doe je door naar boven te vegen), dan hoef je niet je vinger de hele tijd op het microfoontje op het scherm te houden. Super handig, want voor die functie er was, wilde het nog wel eens gebeuren dat je – nadat je heel je verhaal had gedaan – erachter kwam dat je je vinger niet goed op het microfoontje had. Moest je dus je hele verhaal weer opnieuw opnemen, best gênant in het openbaar. Mocht je halverwege je verhaal überhaupt twijfelen of je het wil versturen, kun je het altijd nog annuleren door naar links te vegen. Er bestaat ook een trucje – al zal het ongetwijfeld zo bedoeld zijn, maar het voelt als een hele ontdekking – waardoor je je bericht nog even kunt afluisteren voor je het besluit te versturen. Neem via het slotje je spraakbericht op, ga ondertussen weg uit de chat en als je er weer terugkomt, zul je zien dat je spraakmemo klaar staat waar normaal je tekstbalkje staat (zie de foto in dit artikel). Vervolgens kun je er voor kiezen om hem af te luisteren, te versturen of weg te gooien. Dat zeg ik: ideaal!

Wat nou smartphone duim?

Tegenwoordig krijgen steeds meer jongeren last van RSI-klachten, de smartphone duim duikt steeds vaker op. Het laatste nieuws bekijken, alle social media kanalen bij langs, het maken van selfies, druk aan het appen en bellen met vrienden: we doen alles op ons telefoontje. RSI wordt veroorzaakt door overbelasting van spieren en pezen door een herhalende beweging, je kunt dus wel raden hoe je een smartphone duim kunt krijgen. Door te kiezen om (lange) verhalen niet te typen, maar gebruik te maken van spraakmemo’s (wel met het slotje ingedrukt zodat je geen knop hoeft in te drukken), ervaar je die ongemak in je handen niet meer. Je kunt ook veel beter op je houding letten: je hoeft niet over je telefoon heen te leunen omdat je het scherm toch niet per se hoeft te zien. Wil je wel het scherm zien? Dan kun je je telefoon ook gewoon op ooghoogte houden.

Een soort van bellen, maar dan anders

Je hebt mensen die van bellen houden en mensen die daar niet altijd op zitten te wachten. Voor hen zijn spraakmemo’s de uitkomst. Het voelt als een soort van bellen, maar het hoeft niet zo lang te duren. Bovendien bepaal je zelf (wat soms best irritant kan zijn voor degene die op een reactie wacht, maar oké) wanneer je iets afluistert en weer terug wil praten. Daarnaast zijn spraakmemo’s sturen naar elkaar ook gezellig. Veel gezelliger (en intiemer) dan gewoon een tekstueel berichtje.

spraakmemo-artikel

Op bovenstaande foto is een WhatsApp gesprek te zien waarin spraakmemo’s zijn verstuurd.

Afluisteren wanneer jij er zin in hebt

Aansluitend op het vorig punt waar ik het al kort noemde: je kunt gewoon zelf het moment kiezen waarop je het verhaal gaat beluisteren. Als ik bijvoorbeeld een appje van een vriendin krijg waarin staat ‘Oh my god, ik moet je echt wat vertellen. Wacht! Ik stuur je een spraakmemo’ op het moment dat ik met een andere vriendin ergens zit, weet ik dat ik pas daarna ga luisteren wat er aan de hand is (tenzij het natuurlijk echt een noodkreet is). Ik denk dat je wat betreft spraakmemo’s minder snel geneigd ben om in gezelschap op je telefoon bezig te zijn. En dat zouden we allemaal sowieso veel vaker moeten doen. Soms stuur ik een spraakmemo aan het einde van een dag vol gebeurtenissen naar een vriendin, dan is ze binnen no time bijgepraat en heb ik mijn telefoon gedurende de dag helemaal niet nodig gehad.

Makkelijk je verhaal duidelijk maken

Ik vind het moeilijk om kort en bondig mijn punt duidelijk te maken via WhatsApp, helemaal als ik in enthousiasme iemand ‘even’ op de hoogte wil brengen van iets (mijn vriend zal dit zonder twijfel direct beamen). Dat ‘even op de hoogte brengen’ resulteerde dan – voor de spraakmemo in mijn leven kwam – in een lap tekst. Je weet wel, zo’n gesprek op WhatsApp waar de groene spraakwolkjes de overhand nemen. Bovendien is het volgende denk ik ook voor iedereen wel herkenbaar: een WhatsApp berichtje heel anders lezen dan hoe het is bedoeld. Ik durf te wedden dat er heel wat ruzies ontstaan door berichtjes die verkeerd worden gelezen. Dankzij spraakmemo’s hoeft dat niet meer te gebeuren: omdat je het vertelt kun je duidelijk emoties overbrengen.

Het is natuurlijk niet zo dat ik nooit meer iets typ. Soms vind ik dat ook gewoon handig, en met een spraakmemo hoef ik bij bijvoorbeeld mijn oma niet aan te komen (ze zal denken dat ze een virus op haar telefoon heeft, de arme schat). En heel eerlijk, het ziet er soms ook best gek uit: mensen die tegen hun scherm aan het praten zijn, inclusief ikzelf, maar ik zou er niet meer zonder kunnen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Spraakmemo’s zijn fantastisch en dit is waarom
Sluiten