Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 16 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Ouders veranderen sprookjes massaal vanwege achterliggende boodschap

Klassieke sprookjes voorlezen is hartstikke leuk, maar matchen ze nog wel bij de hedendaagse maatschappij? Uit een Engelse poll blijkt dat steeds meer ouders middenin een sprookje improviseren, omdat ze hun kind de verborgen boodschap liever niet meegeven.

De poll werd opgesteld door musicMagpie en ging rond onder tweeduizend ouders. Één op de vier gaf aan weleens te improviseren, omdat ze de verhalen niet altijd even correct vinden.

Bodyshaming en #MeToo situaties

Veel ouders gaven aan een verontrustende achterliggende boodschap te vinden in de onschuldige sprookjes. Het is tegenwoordig bijvoorbeeld niet meer helemaal oké om iemand te vertellen dat -ie enorme tanden heeft, ook al gaat het om wolf verkleed als oma. Bodyshaming, noemen we dat. Ook Assepoester ligt onder vuur, vanwege haar grote schoonmaaktaak. Pinokkio liegt en het Lelijke Eendje laat zien dat je mooi moet zijn om geaccepteerd te worden. Doornroosje wordt gekust terwijl ze slaapt; kun je opvatten als een #MeToo situatie (hij vraagt immers niet om toestemming voor hij haar aanraakt), en in Belle en het Beest wordt beestachtigheid neergezet als iets goeds.

Als je het zo bekijkt inderdaad best heftig en niet meer helemaal van nu.

Gewelddadig

16 procent van de ouders die de pol invulden vonden sprookjes zo gewelddadig en verkeerd dat ze aangaven er sowieso niet aan te zijn begonnen. In die gewelddadigheid kunnen we ons vinden. In Roodkapje wordt een kind levend opgegeten door een wolf en daarna door een jager uit de maag van het dier bevrijd. Als je er over nadenkt bést een beetje creepy.

Politiek incorrect

De gewelddadigheid was niet het enige dat de ouders zorgen baarde, ook de politieke incorrectheid speelde een grote rol. Veel sprookjes matchen namelijk niet helemaal met de moderne standaarden. Op zich niet gek, want de meeste sprookjes werden honderden jaren geleden geschreven. De kans is groot dat de sprookjes uiteindelijk uitsterven, aangezien steeds meer millenials kinderen krijgen.

De meeste klachten kwamen binnen over Roodkapje, de Drie Biggetjes, Hans en Grietje en het Lelijke Eendje.

Toch zijn sprookjes in veel huishoudens nog favoriet: 78% van de ouders gaf aan gewoon sprookjes voor te lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme