Stakingen in het onderwijs: van basisschool tot universiteiten
Vandaag is een landelijke staking, als einde van de actieweek die op 11 maart begon. Van kleuterjuf tot hoogleraar: al het Nederlandse onderwijs gaat plat.
De grootste vakbond AOb en FNV Onderwijs en Onderzoek moedigden leden uit alle onderwijssectoren aan om mee te doen. Waarom ze staken? Dat lees je hier!
Stakingen in het onderwijs
De AOb eist met ruim 80.000 leden zo’n drie miljard euro extra van het kabinet voor alle sectoren, dat geld zou onder meer naar salarissen van docenten en ondersteunend personeel moeten gaan. Maar ook de werkdruk moet omlaag, uit een nieuwe enquête van de bond blijkt namelijk dat het lerarentekort het Nederlandse onderwijs ontregelt. Leerkrachten, maar ook onderwijsondersteuners werken massaal door bij ziekten. Daarnaast zijn de klassen bomvol en wordt er constant gezocht naar invallers. Maar een extra investering in het onderwijs gebeurt maar niet.
Het onderwijs is overspannen
Toch trok het kabinet anderhalf miljard euro uit voor extra investeringen in het onderwijs, in het regeerakkoord. Daarnaast kregen basisschoolleraren in oktober nog loonsverhogingen. Toch lieten de vakbonden toen al weten dat de acties daarmee niet zijn afgelopen. Een baan in het onderwijs is ook helemaal niet meer aantrekkelijk, voornamelijk omdat de salarissen door voortdurende bezuinigingen achterlopen. En daarmee gaat het weer door, want een personeelstekort zorgt weer voor een stijgende werkdruk, terwijl de werkdruk al hoog is. Zelfs zo hoog dat het onderwijs nu al het hoogste burn-out risico heeft.
Niet alle vakbonden doet mee, zo ook CNV Onderwijs (de op één na grootste onderwijsbond) niet. Die vindt de timing (zo vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen) verkeerd.
Doet de school van jouw kinderen ook mee?