Star Wars in een notendop voor papa’s en mama’s die er niks van snappen
Flitsende zwaarden, wandelende apen, gigantische ruimteschepen en zwaar ademende schurken met een cape. Als je het zo stelt is Star Wars pure abracadabra. Maar stiekem valt dat alles mee. Is jouw kind een fan, dan is een bezoekje aan de nieuwe film Star Wars: The Force Awakens onvermijdelijk. En wil jij goed beslagen ten ijs komen? Dit is wat je moet weten.
En hé: misschien ga je het nog leuk vinden ook! Let op, het is verslavend. Komt-ie:
Door: Jeroen Jansen
Het is een sprookje
Die-hard fans kunnen nogal belangrijk doen over het verhaal van Star Wars, maar eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk. Star Wars is geen keiharde science fiction, maar een ruimtesprookje. Compleet met ridders, prinsessen en slechteriken. Het prettige aan Star Wars is dat het kwaad (de Dark Side) zich duidelijk onderscheidt van het goede. De opperslechteriken dragen altijd zwart (niet omdat het afkleedt) en een rood zwaard (lightsaber), de good guys gebruiken groene of blauwe lightsabers en steken zich het liefst in bruin of beige.
Hé, watte? The Force?!
In Star Wars zul je continu de term ‘the Force’ om je oren krijgen. De Force, of de Kracht, is volgens de films een energie die het universum bijeenhoudt. Klinkt nogal moeilijk, maar in de praktijk komt het erop neer dat je dingen (deuren, stenen, whatever) kunt laten bewegen met je gedachten, het gedrag van anderen kunt beïnvloeden of als een soort van handige intuïtie kunt inzetten. De Jedi (good guys) gebruiken de Force voor het goede, de Sith (bad guys) voor het slechte.
De verhaallijn in een notendop
Het verhaal was tot nu toe opgeknipt in zes delen, of twee trilogieën. De eerste drie films (de prequels) vertellen het verhaal van de jonge Anakin Skywalker, die door leermeester Obi Wan Kenobi opgeleid wordt tot Jedi en waarvan wordt verwacht dat hij vrede brengt in het universum. Daar komt niks van terecht, Anakin loopt over naar de Dark Side, om uiteindelijk te transformeren tot de iconische (licht astmatische) superschurk Darth Vader. Je weet wel, die ene met zwart masker en heftige cape. Deze films kwamen rond 2000 uit.
In de laatste drie films (die dus eerder zijn gemaakt, namelijk in de jaren ’80, lekker verwarrend) is de hoofdrol weggelegd voor Luke Skywalker, een simpele boerenknul voorbestemd om grootse daden te verrichten. Luke leert omgaan met de Force en blijkt de Jedi die het op moet nemen tegen superschurk-in-zwart-plastic Darth Vader. Die trouwens ook nog eens zijn vader blijkt, maar in the end toch nog iets goeds in zich heeft en Luke helpt met het vernietigen van alles wat de bad guys gebouwd hebben. Voor hij in Luke’s armen sterft met een goed geweten. Hoe Disney!
The Force Awakens…
…gaat door waar het laatste deel stopte. Over het verhaal kunnen we je nog niet zoveel vertellen. Behalve dat ook nu weer lekker duidelijk is wie goed is en wie niet. En dat de slechterik (Kylo Ren) in de voetsporen van Darth Vader wil treden. Om daar vast een voorsprongetje op te nemen heeft ook hij een helm op waar je vermoedelijk bar weinig door kunt zien.
Mindfuck: de volgorde
George Lucas, geestelijk vader van Star Wars, maakte in 1977 de eerste film van de filmreeks. Niemand had vertrouwen in de films en dus was het nog geen uitgemaakte zaak dat er een vervolg zou komen. Het enorme succes van de eerste Star Wars gaf Lucas de mogelijkheid om zijn ruimtesprookje verder uit te bouwen. Eerst met twee films, uiteindelijk bedacht hij er in de jaren ’90 nog drie bij.
De simpelste manier om het uit te leggen: ze kwamen uit in de volgorde 4,5,6,1,2,3 en je moet ze kijken in de volgorde 1,2,3,4,5,6.
De belangrijkste personages
Uit de bestaande films (zes in totaal) zijn er een paar personages die je moet kennen voor je The Force Awakens met gerust hart kunt gaan kijken. We sommen ze op:
Anakin Skywalker, de jonge Jedi die Darth Vader wordt
Luke Skywalker, de zoon van Anakin, die voorbestemd blijkt om vrede te stichten
Obi Wan Kenobi, de leermeester van Anakin en Luke
Prinses Leia Organa, leider van de rebellen die strijden tegen Darth Vader en zus van Luke
Han Solo, smokkelaar die Luke en Leia helpt met hun missie het kwaad te bestrijden
Chewbacca, het harige maatje van Han Solo
C3PO, de goudkleurige betweterige robot
R2D2, de stofzuigervormige blauw-witte robot
Meester Yoda, de opper-Jedi die Luke zijn laatste training geeft
Keizer Palpatine, de baas van Darth Vader en dus de opperschurk
Geen zin om ze allemaal te kijken?
Heb je geen zin om veertien uur uit te trekken om alle bestaande Star Wars-films te kijken, dan kun je er ook voor kiezen om alleen deel 5 te kijken, The Empire Strikes Back uit 1980. Daarin vinden de belangrijkste plotwendingen en openbaringen plaats. Luke leert over de Force, Darth Vader blijkt zijn vader en er bloeit liefde op tussen Leia en Han. En er zijn spectaculaire ruimtegevechten, dat spreekt.
Hè? Hoe zit het dan met die tekenfilms die mijn kind kijkt?
Het kan zomaar zijn dat jouw kind helemaal lijp is van animatieseries als Star Wars: The Clone Wars of Star Wars Rebels. Wees niet bang, alles wat zich in die series afspeelt, heeft weinig tot niks te maken met de hoofdlijnen uit de bioscoopfilms. Deze series zijn zijweggetjes van de films, dus laat ze gerust links liggen tijdens je voorbereiding op The Force Awakens. Hoewel, met je kind meekijken mag natuurlijk altijd!
Snap je er nu alsnog geen snars van?
Dan moet je deze kerstvakantie nog even op dit artikel studeren. Grapje! Leuker wordt het natuurlijk wel met een beetje voorkennis. Volgens kenners is de nieuwe film ook superleuk en prima te volgen als je nooit eerder een Star Wars-film hebt gezien. Pfieuw!
Zijn jouw kinderen gek op Star Wars? Reageer op onze Facebook!