Kids 27 okt 2017 Lizette van Loenen

Moeder maakt raak statement en gaat viraal: ‘Stop met vragen wanneer mensen aan kinderen beginnen’

Als je al een tijdje bij elkaar bent, een huis hebt, je baan goed loopt, maar er alleen nog kinderen ontbreken, wordt de omgeving onrustig. Wil je wel kinderen? Kun je ze misschien niet krijgen? Wanneer wil je ze? De Australische Adele Barbaro werd gek van deze vragen en schreef een raak bericht op Facebook aan alle mensen om haar heen met daarin het vriendelijke verzoek om deze vragen voortaan in te slikken.

Niet makkelijk

‘We genieten ervan dat we net getrouwd zijn, we hebben nog wat reisjes op de planning staan, ik focus me op mijn carriere’, begint ze haar bericht. ‘Dit zijn de redenen die ik (met een geforceerde glimlach op mijn gezicht) opgeef als mensen me vragen waarom ik geen kinderen heb. Ik voelde me niet altijd alsof ik wilde glimlachen. Op een dag reageerde ik met ‘Het is niet zo f*cking makkelijk als je denkt’. Ik was weer ongesteld geworden, die ochtend.’

Wanhopig en gedeprimeerd

Adele kan namelijk niet snel zo snel zwanger raken als ze zou willen, en daar heeft ze het zwaar mee. Vooral als mensen ernaar vragen. ‘Als je problemen hebt met zwanger worden, lijkt het alsof iedereen om je heen wél zwanger is. Het is makkelijk om blij voor ze te zijn, maar dat kan ik niet volhouden. Ik heb zelfs gelegenheden waar veel zwangere vrouwen of vrouwen met kinderen aanwezig waren vermeden, omdat dit te pijnlijk was. Ik raakte verbitterd. Wanhopig en gedeprimeerd’, bekent ze.

LEES OOK: 36 dingen die iedere single vrouw denkt tijdens een babyshower

Zwanger

Een jaar nadat Adele hoorde dat ze moeilijk kinderen kan krijgen, veranderde deze situatie echter. ‘Ik werd wakker om naar mijn werk te gaan, deed een snelle zwangerschapstest, en verwachtte dezelfde deprimerende uitslag. Ik kroop naast mijn man terug in bed, draaide me naar hem toe en hij vroeg: ‘je bent zwanger he?’ En ik was zwanger. Ik hoefde niks te zeggen. Mijn gezicht sprak boekdelen. We waren een van die geluksvogels.’

Toch wil Adele stilstaan bij de mensen die geen kinderen krijgen, ondanks hun diepe kinderwens. ‘Bij sommigen zal het nooit lukken. Mijn hart gaat uit naar hen. En de koppels die geen kinderen willen? Of de koppels die al een kind hebben maar zich geen tweede kunnen permitteren? Of die ouders die een kindje zijn verloren? Zelfs nu we het IVF-traject hebben doorlopen en we heel veel moeite hebben gedaan voor onze zoon Harvey, vragen mensen of we nog een tweede willen.’

Je hebt geen idee

Daar is Adele dus helemaal klaar mee. ‘De volgende keer dat je al die vragen naar aan een koppel stelt, wees dan voorzichtig. Het maakt niet uit hoe lang ze al bij elkaar zijn. Vraag ze nooit of ze kinderen willen. Je hebt geen idee wat er aan de hand is.’

Dit verhaal plaatste ze op haar eigen Facebook en maakte daar het nodige los. Al meer dan 40 duizend mensen liketen het bericht en 16 duizend mensen deelden het. In de reacties schrijven mensen hun eigen ervaring op en zeggen zich helemaal te kunnen vinden in de boodschap van Adele.

Haha, serieus: IVF-embryo’s groeien beter als ze Armin van Buuren horen

Facebook Adele

Reageer op artikel:
Moeder maakt raak statement en gaat viraal: ‘Stop met vragen wanneer mensen aan kinderen beginnen’
Sluiten