Ruth Oei-Abraham
Ruth Oei-Abraham Eropuit 19 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

‘Staycation’ idee deel 1 – Fietsvakantie in eigen land

De meeste Nederlanders hebben besloten om deze zomer het vakantievertier binnen de landsgrenzen te zoeken. Daarom komen wij deze week met drie leuke ideeën voor de perfecte ‘staycation’, met vandaag de fietsvakantie.

Vandaag de allereerste van onze ‘staycation-trilogie’ en gelijk degene die wel heel typisch Nederlands is, namelijk de fietsvakantie. Maar tevens de vakantie waar je zowel ouders als jonge en oudere kinderen heel blij mee maakt.

Staycation in Nederland: de fietsvakantie

Als het aankomt op het perfecte landschap voor een fietsvakantie, dan zit je in Nederland goed. Een vlak en wijds landschap en veel fietspaden die afgeschermd zijn van drukke autowegen. En bovenal prachtige fietsroutes waarmee je het hele land kan doorkruisen op je tweewieler.

Een fietsvakantie klinkt idyllisch en dat is het ook, met het hele gezin op de fiets van dorp naar stad fietsen en daarmee de mooiste natuurplekjes van Nederland ontdekken. Maar, dit is tevens een vakantie die je goed moet voorbereiden en waar je met een aantal dingen rekening moet houden.

Handige tips voor het uitstippelen van je fietsvakantie

1. Plan je route vooraf

Zeker als je met (jonge) kinderen gaat, zorg dan dat je vantevoren een haalbare route kiest. Ga bijvoorbeeld voor één provincie en word niet te overmoedig bij het plannen van de route. Kijk goed naar de leeftijd van de kinderen, eventuele obstakels op de weg zoals een pontje of drukke wegen en houd rekening met tussendoor pauzeren. Beter dat je eerder op de plaats van bestemming aankomt dan gepland, dan dat je met een lege maag en jammerende kids moet racen om de laatste tien kilometer er nog snel doorheen te trappen.

2. Wissel de afstanden af

Fiets een dag een lange afstand en plan dan voor de dag daarna een kortere trip. Je kan ook ergens twee nachten verblijven, zodat je een rustdag kan inplannen.

3. Neem niet teveel mee

Less is more, helemaal als het aankomt op de fietsvakantie. Neem alleen de essentials mee, als je je t-shirt een dagje extra aanhebt, zal niemand je dat kwalijk nemen. Maar bedenk dat alles wat je meeneemt, jij en je bagagedrager ook zelf moeten dragen …

4. Even langs de fietsenmaker

Het allerbelangrijkste is natuurlijk een goed werkende fiets. Laat dan ook voordat jullie vertrekken alle fietsen goed nakijken door de fietsenmaker. Mocht je kleine kindjes hebben die nog voor of achterop de fiets meegaan, check ook het fietszitje en de voetsteuntjes goed.

5. Een goede uitrusting is key

Dat je fiets goed werkt is heel belangrijk, maar zorg ook voor goede fietstassen, een bandenplaksetje, comfortabele fietskleding, fietspomp en een goede waterfles. Maar ook petjes tegen de zon of juist een regenjas – niets is zo veranderlijk als het Nederlandse weer. Ook handig is een telefoonhouder op je stuur, dan kan je tijdens het fietsen op je telefoon via Google Maps precies zien hoe je moet fietsen. Niets is zo vervelend als verdwalen, hoe mooi de route ook is.

6. Varieer erop los!

Zorg niet alleen voor afwisseling qua fietsafstanden, maar ook qua bestemmingen. In het bos, aan het strand, een afgelegen dorpje of juist een grote stad. En ook qua verblijfplaatsen kun je leuk variëren. Van logeren bij de boer, tot een hut op een boot, of een pipowagen op een camping, je zult je verbazen over de originele verblijfplekken die Nederland rijk is! Check altijd wat wel en wat niet inbegrepen is in de prijs. Ontbijt en lakens bijvoorbeeld, maar kijk ook vanaf hoe laat je mag inchecken en hoe laat je dan dag erna weer moet uitchecken.

7. Reserveer tijdig!

Sowieso een aanrader als er jonge kinderen in het spel zijn, maar gezien de maatregelen omtrent het coronavirus helemaal. Mocht je een stad aandoen, of een avondje in een dorpje vertoeven waar je graag uit eten wilt, boek zoveel mogelijk vantevoren. Er is door de maatregelen maar een maximaal aantal gasten dat horecagelegenheden tegelijkertijd mogen verwelkomen. En om na een hele dag fietsen met het hele gezin alle restaurants afgaan hopende op een tafeltje, draagt niet bij aan het vakantiegevoel.

Handige websites om ideeën op te doen voor je fietsvakantie

1. Bed-en-breakfast.nl
2. Bijzonderplekje.nl
3. Nederlandfietsland.nl
4. Paklijst fietsvakantie via ANWB.nl
5. Fietsbenodigdheden via Decathlon.nl

Woensdag aanstaande deel 2 van onze Staycation-trilogie: kamperen in eigen land.

Gezien de maatregelen omtrent COVID-19 is het van belang dat je rekening houdt met de adviezen van het RIVM en de maatregelen die de komende maanden zal gelden, waaronder de anderhalve meter afstand regel.

Meer erop-uit tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Staycation’ idee deel 1 – Fietsvakantie in eigen land
Sluiten