Ruth Oei-Abraham
Ruth Oei-Abraham Eropuit 22 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

‘Staycation’ idee deel 3 – Huizenruil met medelanders

De meeste Nederlanders hebben besloten om deze zomer het vakantievertier binnen de landsgrenzen te zoeken. Daarom komen wij deze week met drie leuke ideeën voor de perfecte ‘staycation’, met vandaag deel drie: huizenruil met medelanders.

Vandaag het derde en laatste deel van onze ‘staycation-trilogie’, en tevens één die budget-proof is: woningruilen met andere Nederlanders. Altijd al een keer in Drenthe willen wonen, of juist een weekje naar de kust zonder te veel geld uit te geven? Dan is deze vakantie-in-eigen-land tip misschien wel wat voor jou!

Staycation in Nederland: Huizenruil met medelanders

Het klinkt ideaal: lage kosten, weinig bagage, geen lange reistijden en je bed is al opgemaakt. Tel daarbij op dat je kan ruilen met wie en waar je maar wilt en dat je ook kan afspreken dat ‘de ruilers’ op je huisdier passen.

Maar, ook bij een huizenruil komt het een en ander kijken. Want hoewel het klinkt alsof het voornamelijk het uitwisselen van huissleutels is, moet je ook een huizenruil goed voorbereiden. Daarnaast is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Handige tips voor een succesvolle huizenruil

1. Kies een betrouwbare website

Er zijn heel veel mogelijkheden om te ruilen, je hebt bijvoorbeeld een aantal goede websites maar ook via Facebook heb je leuke ruilgroepen. Kijk wel of iets betrouwbaar klinkt en zeker als je via Facebook ruilt, check goed hun profiel en heb een keertje extra telefonisch contact. Onthoud ook altijd: ‘If something sounds too good to be true, it probably is’. De kans dat iemand zijn villa met zes slaapkamers en zwembad wil ruilen met jouw eengezinswoning, klinkt niet heel aannemelijk.

2. Bedenk goed waar en wat je wilt

Heb je behoefte aan rust, wil je dichtbij de kust of juist in de stad vertoeven? Weten wat je wil maakt het kiezen van de geschikte ruilwoning ook weer makkelijker. Stem ook niet gelijk in met de eerste die aanbiedt om te ruilen, maar neem even goed de tijd om het aanbod te bekijken. Geen must, maar wel handig is dat wanneer jullie jonge kinderen hebben, je ruilt met een gezin dat óók jonge kinderen heeft. Scheelt toch weer babystoeltjes, reisbedjes en speelgoed meesjouwen.

3. Heb vooraf telefonisch contact met degene met wie je ruilt

Stel ook alle vragen vóórdat je ruilt of überhaupt besluit om met elkaar te ruilen. Komen de data overeen – ook wat betreft aankomst en vertrektijd. Is er een klik, hebben jullie een beetje dezelfde opvattingen wat betreft ruilen? Wij hebben een keer met iemand geruild die een week lang de vuilnis niet had buiten gezet (inclusief ‘geurige’ luiers), terwijl wij bij hen thuis de kattenbak hadden verschoond. Geen ramp, maar fijn als de neuzen dezelfde kant opstaan.

4. Berg waardevolle spullen op en zet breekbare spullen op een veilige plek

Dit spreekt voor zich. Je wil misschien niet dat de ruilers jouw mooiste servies gebruiken om ’s ochtends cornflakes uit te eten. Maar ook kostbare spullen (sieraden, iPads of andere waardevolle items) kan je beter goed opbergen.

5. Wat hoort wél en wat hoort níet bij de ruil?

Mogen zij gebruik maken van jullie fietsen? Is wat in de ijskast en in de voorraadkast staat ook voor hun om te gebruiken? Sommige ruilers maken ook de afspraak dat ze elkaars auto mogen lenen. Wat je ook afspreekt, zorg dat beide partijen daar mee instemmen en dat het duidelijk is voor iedereen!

6. Laat een lijst achter met gebruiksaanwijzingen

Altijd handig als de ruiler weet hoe je wasmachine werkt, hoe het nachtslot werkt en hoe vaak de kat gevoerd moet worden. Maar ook op welke dag de vuilnis wordt opgehaald en waar de dichtstbijzijnde supermarkt en huisartsenpost zit. Vice versa wil jij ook zo’n handig lijstje bij aankomst in je ‘nieuwe’ huis vinden.

Handige websites

1. Huizenruil.com (beter bekend als HomeExchange,com) heeft een wereldwijd aanbod, maar ook een uitgebreid aanbod in Nederland om je woning mee te ruilen!
2. De leden van de Facebook groep ‘Wereldwijde Huizenruil onder Nederlanders‘ zijn nu veelal op zoek naar leuke ruilers die in Nederland wonen. Wij hebben zelf al tweemaal via deze groep geruild en met succes!
3. Kijk voor meer handige informatie en een lijstje met website-suggesties voor nationale en internationale woningruil op webwijzer.nl.

Deel één en twee van onze staycation trilogie gemist? Voor ‘Staycation’ idee deel één – Fietsvakantie in eigen land klik je hier. Liever kamperen in eigen land? Ga dan naar ‘staycation’ idee deel twee – Kampeervakantie in eigen land!

Gezien de maatregelen omtrent COVID-19 is het van belang dat je rekening houdt met de adviezen van het RIVM en de maatregelen die de komende maanden zal gelden, waaronder de anderhalve meter afstand regel.

Meer erop-uit tips?

 • 8 Manieren om het weekend thuis te laten voelen als een familievakantie
 • Weekendje weg met kinderen? Dit zijn de top 10 bestemmingen van Nederland
 • Met je kinderen in een tent? Zo wordt kamperen een succes!
 • Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

  Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

  Reageer op artikel:
  ‘Staycation’ idee deel 3 – Huizenruil met medelanders
  Sluiten