Ruth Oei-Abraham
Ruth Oei-Abraham Eropuit 20 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

‘Staycation’ idee deel 2 – Kampeervakantie in eigen land

De meeste Nederlanders hebben besloten om deze zomer het vakantievertier binnen de landsgrenzen te zoeken. Daarom komen wij deze week met drie leuke ideeën voor de perfecte ‘staycation’, met vandaag: de kampeervakantie.

Vandaag de tweede van onze ‘staycation-trilogie’ en gelijk een type vakantie waar wij Nederlanders sowieso groot fan van zijn: de kampeervakantie. En hoewel we normaliter onze kampeerspullen bijeenrapen en naar Frankrijk, Duitsland of Spanje afreizen, kun je ook in Nederland heel leuk kamperen.

Staycation in Nederland: de kampeervakantie

Er komt aardig wat kijken bij kamperen, zowel vooraf als tijdens de vakantie. En hoewel we graag klagen over de tent opzetten, pijn in de rug en de toiletrol onder de arm, bewaren we allemaal fijne herinneringen aan onze kampeervakanties ‘back in the days’. En zeker nu we toch voorzichtig moeten zijn vanwege het coronavirus en de maatregelen, klinkt een kampeervakantie ‘met veel buiten’ lang zo gek nog niet. Sterker nog, de meeste kinderen vinden campings een van de leukste plekken om hun vakantie door te brengen.

Handige tips voor het plannen van je kampeervakantie

1. Kies het type kampeervakantie die bij jouw gezin past

Minimalistisch kamperen met alleen de bare minimum, of juist kiezen voor een glamping waarbij je gewoon in een bed ligt. Als je hele jonge kinderen hebt is het handig als er goede faciliteiten in de buurt zijn, zoals een toilet of een supermarkt. Heb je juist oudere kinderen, dan kan het leuk zijn als er wat meer reuring in de buurt is – of veel bossen, strand en zee. Maar misschien zijn jullie wel meer van de caravan, vouwwagen, of een kant-en-klare sta-caravan, dat kan natuurlijk ook!

2. Zorg dat je van tevoren een goede paklijst maakt

Als je gaat kamperen is de kans dat je iets essentieels vergeet, groot. Het hangt er natuurlijk ook vanaf welk type kampeervakantie je kiest. Als je kiest voor glamping hoef je minder mee te nemen dan wanneer je ergens low-key gaat kamperen. Maar nog steeds is het een aardig arsenaal aan spullen dat je nodig hebt: van muggenspray en een zaklamp tot slippers en een slaapzak. Dus een uitgebreide paklijst die je gaandeweg kan afvinken, is een aanrader.

3. Kies je locatie zorgvuldig uit

Het is leuk als er voor de kinderen speelmaatjes zijn en een grote speeltuin. Of misschien willen jullie juist zo min mogelijk mensen om je heen, of het liefst kamperen in de buurt van een mooi natuurgebied waar jullie kunnen wandelen of fietsen.

4. Boek op tijd!

Bedenk ook goed wát je wilt doen, je bent namelijk niet de enige die deze zomer met de kampeerspullen in Nederland op pad gaat. Fietsen huren, wadlopen of ergens een hapje eten: boek of reserveer zoveel mogelijk van tevoren.

5. Doe ‘ns gek!

Nederland is prachtig en er is -ondanks de maatregelen- best veel te doen. Als je toch gaat genieten van het Nederlandse landschap, waarom niet met het hele gezin iets doen wat jullie nog niet eerder hebben gedaan? Zo kun je een middagje kanoën of paardrijden met het hele gezin. Of als de camping vlakbij zee ligt en je hebt een stel actieve pubers in huis, kun je ook een surf of kitesurf-les voor ze boeken.

6. Tent opzetten, afbreken en gewoon weer opzetten

Waarom twee weken lang op dezelfde camping vertoeven terwijl Nederland zoveel verschillende prachtige campings heeft? Gelukkig is Nederland ook niet zo overdreven groot, dus binnen een paar uur rijd je van één van de Friese meren naar de prachtige Veluwe. En dan weer terug via de Zeeuwse kust. Zo haal je het maximale uit je kampeervakantie in eigen land.

Handige websites om ideeën op te doen voor je kampeervakantie

1. Campings in Nederland via ANWB.nl
2. Glampings in Nederland via glampings.nl https://glampings.nl/nederland
3. Weer eens iets anders: bijzondercamping.nl
4. Ook leuk: kamperen bij de boer
5. Koop al je kampeerspullen bij de kampeerwinkel van Decathlon.nl
6. De paklijst voor alles wat je mee moet nemen via ANWB.nl

Vrijdag aanstaande deel 3 van onze Staycation-trilogie: huizenruil met medelanders.

Gezien de maatregelen omtrent COVID-19 is het van belang dat je rekening houdt met de adviezen van het RIVM en de maatregelen die de komende maanden zal gelden, waaronder de anderhalve meter afstand regel.

Meer erop-uit tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Staycation’ idee deel 2 – Kampeervakantie in eigen land
Sluiten