Steeds meer kinderen hebben dyslexie. En dit is wat ze zien

Acht op de 100 kinderen heeft dyslexie, ook wel woordblindheid genoemd. Dit betekent dat ze moeite hebben met lezen, schrijven en spellen. Uit nieuwe cijfers blijkt dat steeds meer kinderen hier last van hebben. Benieuwd wat iemand met dyslexie ziet? Lees dan verder.

In de periode 2001 – 2009 had 6 procent van de kinderen tussen de 7 en 12 te maken met dyslexie. In de periode 2009 – 2016 is dat acht procent. Dat blijkt uit een Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In een basisschoolklas met 25 kinderen zitten dus gemiddeld twee kinderen met dyslexie.

Volgens de enquête is ook het percentage kinderen dat behandeld wordt voor dyslexie toegenomen. Dat was eerst 27 procent, maar sinds 2009 43 procent.

Meer jongens dan meisjes

Bij jongens komt dyslexie vaker voor dan bij meisjes. Negen procent van de jongens had in de periode 2009 – 2016 last met lezen en schrijven, tegenover zes procent van de meisjes. Wel worden jongens en meisjes even vaak geholpen door experts, ongeveer 4 op de 10 gevallen.

Ook interessant: onder kinderen van 7 tot 12 jaar met een Nederlandse achtergrond wordt vaker dyslexie gemeld (9 procent) dan onder Nederlandse kinderen met roots in een ander westers land (7 procent) of een niet-westerse achtergrond (2 procent).

Website

Benieuwd wat iemand ziet met dyslexie als hij leest? De Zweedse programmeur Victor Widell bouwde een website waar je precies de ‘dansende letters’ ziet waar kinderen zo veel last van hebben. En dan snap je dat het geen pretje is om dyslectisch te zijn.

Is dit dan de oplossing? Nederlander bedenkt briljant hulpmiddel voor mensen met dyslexie

CBS

Reageer op artikel:
Steeds meer kinderen hebben dyslexie. En dit is wat ze zien
Sluiten