Redactie
Redactie Body 8 apr 2015
Leestijd: 3 minuten

Steeds meer zwangere vrouwen kiezen voor ruggeprik

Omdat pijn echt niet altijd fijn is. En al helemaal niet als de verloskundige het met je eens is. Of moeten we de natuur z’n gang laten gaan zoals het al eeuwen doet?

Dit zul je vrouwen die vóór hun bevalling al besloten hadden dat ze graag een ruggeprik wilden, zeker horen zeggen als je ze vraagt naar hun bewuste keuze. En dat zijn er veel, want onderzoek van Martine Wassen, promovendus aan de Universiteit van Maastricht, laat zien dat steeds meer vrouwen bewust kiezen voor bevallen zonder pijn. Een ruggeprik dus.

Sterker nog: het gaat om een verdubbeling van het aantal vrouwen over de afgelopen vijf jaar. Bij vrouwen die hun eerste kind krijgen is de toename van het aantal ruggeprikken zelfs nóg groter. In 2013 kreeg bijna 30 procent een prik, in 2003 was dat nog ongeveer 8 procent.

Bijzondere ervaring

Jessica van Eenige, die zelf zwangerschapscursussen geeft, zegt in een artikel van NOS dat ze dat jammer vindt. Ze betreurt het dat zoveel vrouwen kiezen voor een ruggeprik, en dus niet voor pijn. Ze benadrukt dat de bevalling een natuurlijk proces is. Volgens haar ontnemen vrouwen door voor een ruggeprik te kiezen, zichzelf een heel bijzondere ervaring.

Veel mensen vinden deze opvatting hopeloos uit de tijd. Ja, in de Middeleeuwen moesten vrouwen creperen van de pijn, maar dat was omdat ze toen niet beter wisten. Noch konden. En anno nu, nu we a) meer weten en b) meer kunnen zou je denken dat die opvatting misschien niet meer heel eigentijds is. Veel vrouwen die een bevalling zonder ruggeprik ondergingen en enorm veel pijn leden, kijken helemaal niet terug op hun bevalling als een ‘heel bijzondere ervaring’. Integendeel.

Meer ziekenhuisbevallingen

Gelijk aan de ontwikkeling van meer ruggeprikken, is ook het aantal ziekenhuisbevallingen flink toegenomen: een stijging van 11% in zeven jaar. Immers, een ruggeprik kan niet thuis toegediend worden. In 2013 vond maar liefst 81% van de bevallingen in het ziekenhuis plaats.

Pijnverzachtende richtlijn

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Gynaecologen (NVOG) heeft de ontwikkeling te maken met de richtlijn die de organisatie in 2008 naar buiten brachten. In die richtlijn werd duidelijk gemaakt dat de voordelen van pijnbestrijding groter zijn dan de nadelen. Voor die richtlijn waren verloskundigen eerder geneigd de negatieve punten van een ruggeprik op te sommen, terwijl dat nu niet meer het geval is. ‘Als vrouwen nu om pijnstillers vragen, krijgen ze die ook.’

Pijn is fijn… of niet?

Kortom: als de nadelen van een ruggeprik niet schadelijker zijn dan dat de voordelen ons verlichting geven, en we ons niet langer groot hoeven te houden en per definitie pijn moeten lijden, stappen we ogenschijnlijk moeiteloos af van het credo ‘pijn hoort er nou eenmaal bij’.

Hoe denk jij hierover? Had jij tijdens je bevalling de keuze om wel of niet een ruggeprik te krijgen? Vind je dat het natuurlijke proces van een bevalling niet ‘beïnvloed’ moet worden door medicijnen of vind je het regelrechte onzin dat vrouwen pijn zouden moeten lijden, terwijl ze daarin ook verlicht kunnen worden? Deel je mening op onze Facebook!

Lees ook: Is thuis bevallen misdadig? >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Steeds meer zwangere vrouwen kiezen voor ruggeprik
Sluiten