Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Work & Life 13 feb 2020

Stel jij alles uit? Dan heb je misschien het struisvogelsyndroom

Uitstellen, vooruitschuiven, vermijden, de dingen niet doen die belangrijk voor je zijn. Veel drukbezette vrouwen lijden eraan, en ik durf nu eindelijk te beweren dat ik het zelf ook heb: set struisvogelsyndroom.

Het stemmetje zeurt al dagen, zelfs weken in mijn hoofd. De administratie. Doe het nu, zorg dat de rekeningen verstuurd zijn, de belasting ingediend is, ziektekosten gedeclareerd en je een inzicht hebt in wat er in gaat en eruit. Financiën! De hel, voor mij in ieder geval. En ook al weet ik echt wel dat het vooruitschuiven en niet doen het alleen maar erger maakt, ik loop, liep, nee loop er nog steeds het liefste van weg.

Het struisvogelsyndroom

Het fenomeen Struisvogelsyndroom, beschreven door Engelse psychologen, houdt in dat je vermijdt te controleren of je wel op de goede weg bent met je taak, project of doel. Controleren doe je niet uit angst dat je voorgevoel bevestigd wordt. Het probleem wordt alleen maar groter, want de oplossing ligt toch echt in het oppakken van je verantwoordelijkheden en afmaken van datgene waar je je aan gecommiteerd hebt. In het maken van een schema en het bijhouden van je vorderingen. Zo simpel is het, was het maar zo makkelijk.

Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen en technieken om de schade te beperken en de struisvogel in jezelf uit de grond te trekken:

Je hoeft geen perfectionist te zijn

Het is ok om de mist in te gaan, blijf geloven in jezelf en besef dat de worsteling en tegenslagen heel normaal zijn en bij het proces van het klaren van een klus horen.

Vraag om hulp

Of het nu gaat om hulp bij administratie zoals in mijn geval, of een uitdaging op werk. Hulp is geen teken van zwakte, maar juist van kracht. Als een collega jou feedback geeft, omdat je erom gevraagd hebt is dat een stuk fijner dan ongevraagde, in jouw ogen, negatieve feedback.

Vergeef en vergeet

Vergeef jezelf dat je je kop in het zand hebt gestoken. Hoe langer je vast zit in die gedachte, hoe moeilijker het wordt uit de sahara te komen.

Veroordeel jezelf niet

Als iemand je aaspreekt op je werk of vorderingen met een doel, veroordeel dat niet en zie de feedback als iets waarvan je kunt leren. ‘Ja, maar’ verban je vanaf nu uit je woordenlijst.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Stel jij alles uit? Dan heb je misschien het struisvogelsyndroom
Sluiten