Redactie
Redactie Kids 22 mei 2016

Stelling: muziekonderwijs op de basisschool is essentieel

‘Twee violen en een trommel en een fluit.’ Muziekles wordt naast rekenen, taal, aardrijkskunde en geschiedenis steeds belangrijker (hoera!) Zo’n 728 basisscholen hebben subsidie aangevraagd voor aankomend schooljaar voor beter muziekonderwijs.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker heeft in totaal 25 miljoen euro vrijgemaakt om het muziekonderwijs te verbeteren en wil dat alle basisscholen in 2020 muziekles aanbieden.

Blokfluit

‘Begin nou maar met blokfuit.’ Ik weet het nog goed. Als ik zou beginnen met blokfluit, dan mocht ik daarna een ander instrument kiezen. Helaas had ik niet zoveel doorzettingsvermogen (en vond ik het nogal saai) dus ben ik al snel gestopt. Op latere leeftijd heb ik toen nog eens een proefles drummen gedaan (vet dat ik het vond!), maar waar haalde ik de tijd (en het geld) vandaan om dat ook nog eens naast alle nevenactiviteiten te doen. Verder ging het niet. Spijt? Ja! Vooral als ik zie hoe prachtig vriendin A piano kan spelen (van klassiek tot modern) en vriendin B moeiteloos de snaren bespeelt.

Kansen creëren

Hoewel ik de luxe had en de kansen kreeg, is muziekles niet in ieder gezin vanzelfsprekend. Daarom vindt Fammes Muriël het een goed initiatief. ‘Ik vind dat de verantwoordelijkheid bij de ouders ligt,
maar als het vanuit school geregeld kan worden dan vind ik het een goede zaak. Bovendien wordt het dan toegankelijk voor gezinnen die minder geld hebben.’ Zelf vindt zij muziek essentieel. ‘Ik vind het belangrijk, daarom heb ik mijn zoontje (7) op muzikale vorming gedaan en na de zomer begint hij met pianoles. Vroeger hoorde het bij je opvoeding, maar ik heb het idee dat het nu veel minder is. De kinderen in de klas van mijn zoontje die op piano of vioolles of een ander instrument zitten zijn op minder dan een hand te tellen.’

Ook Fammes Thea, moeder van twee zoons (4 en 7) is het ermee eens. ‘Ik vind muziekles heel erg belangrijk! En ik ben dan ook blij dat mijn kinderen het op school krijgen.’ Fammes Anne, moeder van een dochter (1) denkt er iets anders over. ‘Ik vind het niet per se bij de opvoeding horen en onzin dat sommige ouders hun kind naar pianoles sleuren, terwijl dat kind liever iets anders doet. Maar ik vind het wel goed dat er op school muziekles wordt gegeven.’

Ontwikkeling van de hersenen

Het is hoe dan ook wetenschappelijk bewezen: muziek is goed voor de ontwikkeling. Professor en hersenwetenschapper Erik Scherder is groot voorstander van muziekonderwijs en pleit al lange tijd voor muziekles op de lagere school. ‘Het is fantastisch dat kinderen tijdens het opgroeien (waarbij delen in de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn) maximaal worden uitgedaagd en muziek is daar erg geschikt voor’, aldus Scherder in een interview met EenVandaag. Expliciet is het goed voor de functies: empathie, controleren van je impulsen en andere zelfstandigheidsfuncties. Daarnaast stimuleert het meerdere delen van ons brein en dat houdt ons fitter.

Hoe belangrijk vind jij muziekles? Laat je reactie hier achter!

Wil je graag meer weten? Erik Scherder geeft regelmatig lezingen over de invloed van muziek op het brein. De eerst volgende editie is op 7 juli in het Concertgebouw in Amsterdam.

Zo belangrijk is de therapeutische werking van muziek!

Reageer op artikel:
Stelling: muziekonderwijs op de basisschool is essentieel
Sluiten