Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 17 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Je stem verandert per gesprekspartner: zo zit dat

Je praat anders tegen je ouders dan dat je doet tegen je vrienden of je partner of aan de telefoon met een klantenservicemedewerker. Klinkt dat bekend in de oren? Of wat dacht je van het moment wanneer je jezelf terughoort op een video? Dan schrik je toch altijd een beetje en word je met je neus op de feiten gedrukt dat je eigenlijk niet weet hoe je stem nou echt klinkt.

Anyways, je stem verandert per gesprekspartner. En dat is heel normaal. Zo zit het:

Je stem verandert per gesprekspartner

Uit onderzoek van de University of Stirling heeft het alles te maken met de status van je gesprekspartner. De deelnemers van het onderzoek kregen de taak om mee te doen aan een nep sollicitatiegesprek.

8 ‘Rare’ gesprekken die ervoor zorgen dat je relatie meer kans van slagen heeft

Het gesprek was met iemand die een hoge functie had binnen het bedrijf waar die persoon solliciteerde. Naast het sollicitatiegesprek werden er nog wat algemene vragen gesteld over hun eigen status.

Uit het onderzoek bleek dat mensen wat hoger gaan praten als de gesprekspartner dominanter is. Dat zou mogelijk weer gekoppeld worden aan onderdanigheid.

De stemmen van de deelnemers die zichzelf dominanter vonden dan hun gesprekspartner werden lager. De stemmen van deelnemers die zichzelf even dominant vonden bleven hetzelfde. Interesting..

6 vragen om vandáág nog aan je ouders te stellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

University of Stirlings

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Je stem verandert per gesprekspartner: zo zit dat
Sluiten