Stephan Evenblij
Stephan Evenblij Columns juli 25, 2017

Stephan: ‘Saar, pestkoppen zijn lager dan de stoep, lieve schat’

Als Stephan Evenblij totaal onverwachts een berichtje krijgt dat hij mogelijk vader is, staat zijn wereld op zijn kop. En ondanks dat zijn leven totaal niet ingericht is op een kind aanvaardt hij zijn rol meteen met verve. Saar is er en het grootste geluk in zijn leven. Hoe dit real life sprookje verdergaat lees je hier.

Van de redactie: Stephan en Saartje zien elkaar niet zo vaak als Stephan zou willen. In de weken dat hij haar niet ziet, schrijft hij brieven. Brieven aan Saartje.

Column 17 Pestkoppen, brief #2

Lieve Saartje,

Een paar dagen geleden, kreeg ik een berichtje dat je in een week tijd voor 90% zindelijk bent geworden. Ik kan je niet uitleggen hoe trots ik op je ben! Je vond het zo eng, je begreep het allemaal niet echt en begreep vooral niet waarom. Waarom zou je op een gevaarlijk gat gaan zitten, terwijl je het nu zo makkelijk in een soort kussentje met klittenband kan doen? Maar nu heb je het door en wordt je echt een mensje, die leert dat sommige dingen moeten in het leven.

Ik zie je helemaal voor me, op je stoeltje, speciaal voor jou gemaakt

Ach, voordat je het weet, is het de normaalste zaak van de wereld. Maar ondanks dat het een mijlpaal voor jou is, mag ik namens alle ouders spreken: die luiers zijn wel een dingetje… en papa is ongelooflijk blij dat ie er nu eindelijk een beetje van af is! Hoe minder slabbetjes, rompertjes, maxicosi’s en kinderwagens, hoe prettiger alles wordt.

Wat verheug ik me op alles wat komen gaat, straks. Je eerste echte tekening, je eerste woordjes op papier. En wat zal ‘t nu allemaal snel gaan als je eenmaal op school zit. Ik zie je helemaal voor me. Op je stoeltje, speciaal voor jou op maat gemaakt, zodat je gewoon fijn naar het bord kan kijken. En weet je, het maakt mij niks uit of je straks een ‘goeie leerling’ bent of niet. Als je maar lief bent voor je vriendjes en vriendinnetjes, jezelf wapent tegen woordjes van andere kinderen. Kinderen zijn soms erg direct en ‘hard’. Dat was papa vroeger ook.

Zij kunnen van buiten nooit zien hoe groot jouw charisma is

Mijn tante Ineke schreef vaak zinnetjes op, die haar neefjes en nichtjes zeiden, die de moeite waard waren om te onthouden. Zo zat ik ooit voorop de fiets bij haar, toen ik nog klein was. Ik riep heel hard: ‘Kijk eens, wat een dikke meneer!’ Ik kan me zomaar voorstellen dat die corpulente meneer mij dat niet echt in dank heeft afgenomen, misschien mij zelfs vervloekt heeft en mij een groot lijf gewenst heeft! En zo zal jij vaker gaan horen, dat je klein bent. Je moet maar zo denken, met hun ogen is niets mis… maar zij kunnen van buiten nooit zien, hoe groot jouw talent, jouw gevoel voor humor, jouw hartje en uiteindelijk hoe groots jouw charisma is.

Pestkoppen zijn lager dan de stoep, lieve schat

Dat zien ze niet. En dat is zielig voor hen. Ze kunnen aan jou natuurlijk ook niet zien, hoe groot je vader is! Hoe klein je ook bent, sta er altijd boven. Pestkoppen, zijn lager dan de stoep, lieve schat. En help ze maar een beetje op weg, dat jij hele andere talenten hebt dan hoog van de toren blazen. Voor mij ben je de wereld. En nu ga ik toch ‘Kleine jongen’ van André Hazes ga citeren… Hij heeft wel gelijk! ‘Maak de mensen blij, dan zul je echt gelukkig zijn’… en jij maakt mij altijd blij. En ooit zal ik terugverlangen naar die tijd met luiers en rompers. Dat was de tijd dat je alleen nog lief kon kijken en ik in jou al een vrouw zag die het leven nu al mooier maakte dan ‘t al was.

Elke week schrijft en vertelt acteur, kunstschilder en single vader Stephan Evenblij op maandagavond over zijn nieuwe leven met Saartje, zijn eigen kindersurprise waar hij continu door verrast wordt.

Reageer op artikel:
Stephan: ‘Saar, pestkoppen zijn lager dan de stoep, lieve schat’
Sluiten