Stephan: ‘Soms kan ik het niet laten. Dan mag ze doen wat ze wil en krijgt ze alles waar ze om vraagt’

Als Stephan Evenblij totaal onverwachts een berichtje krijgt dat hij mogelijk vader is, staat zijn wereld op zijn kop. En ondanks dat zijn leven totaal niet ingericht is op een kind aanvaardt hij zijn rol meteen met verve. Saar is er en het grootste geluk in zijn leven. Hoe dit real life sprookje verdergaat lees je hier.

Wat kijk ik uit naar het weekend, dat ik Saartje weer bij me heb. Ik krijg de dag ervoor een soort kriebel in m’n buik. Alsof ik een afspraakje heb! Ze komt morgen! Ik kijk er zo naar uit, omdat ik het zo fijn heb met haar. Of we nou lekker op de bank gaan liggen met een filmpje, of naar de kinderboerderij gaan. Het is altijd gezellig en prettig om met haar te zijn! Zo’n band met je kind, is met niks anders te vergelijken.

Iets om naar uit te kijken

Ik zie Saartje in praktijk om de twee weken en dan meestal vier dagen. En in die vier dagen, probeer ik het zo leuk en fijn mogelijk te hebben voor Saar. Zodat ook zij altijd iets heeft om naar uit te kijken.

Ik vind het zo knap dat ze binnen no time, overal de weg maar ineens kent, naar het park, of in de supermarkt. ‘Hier, kom maar! Hapje halen, papa? Kom je?’ Ze is echt mijn soulmate. Mijn steun en toeverlaat. Als ik het moeilijk heb, dan denk ik aan haar. Ze geeft me kracht en motivatie. En voor ik het weet, gaan twee mondhoeken omhoog en hoppa. Hier zit een blije papa.

Ze hoeft me maar een keer aan te kijken en ik ben verkocht

Maar aan de andere kant probeer ik ook duidelijk grenzen aan te geven en consequent te zijn . Misschien zelfs wel een beetje streng. Dat heb ik vanaf het begin gedaan en dat werkt heel goed. Ze luistert ook heel goed naar me. Of misschien begrijpt ze me gewoon heel gemakkelijk. Het is moeilijk om streng te zijn voor een meisje als Saar. Ze hoeft me maar een keer aan te kijken en ik ben verkocht. Die ogen! Die blik! Dan zegt ze: ‘sjokolaa lekker?! Ja?’ Probeer dan maar nee te zeggen. Zeker omdat ik haar niet vaak zie, dan wil je haar verwennen en ontzien. Dan wil je toch dat ze zich vertroeteld en verwend voelt. Maar ik moet tegen mezelf blijven zeggen dat ik geen suikeroom ben! Ik ben haar vader en ik moet de grenzen aangeven. Ook als ze straks naar school gaat, zal ze proberen van alles voor elkaar te krijgen, met die puppy oogjes.

 

En mensen zullen sneller geneigd zijn haar te helpen, gezien haar kleine gestalte en hoog ‘ah wat schattig’ gehalte. Maar ze moet leren dat ze in principe alles zelf kan en moet leren! En daarom moet ik aan de lange termijn denken en zorgen dat ze goed weet wat kan en niet.

Even blij

Maar soms… Soms, dan kan ik het niet laten. Dan laat ik alles los. Dan mag ze doen wat ze wil en krijgt ze alles waar ze om vraagt. Dan is het pak tissues op de tafel goed voor een kwartier sneeuw en mag alles de lucht in. Dan zingen we voor de duizendste keer samen mee met “Let it go” van Frozen. Dan mag ze 43 keer die aflevering van Thomas het treintje kijken. Dan zijn we gewoon twee mensen die ongelooflijk veel lol hebben. Wat een bizar mooi cadeau is zij voor mij. Een mini me, maar dan een meisje. Vooruit. Maak ik em zelf een keer. Wat een flauwe grap. Zijn wij even blij.

Lees hier Stephan’s vorige columns terug. En dit is hoe het allemaal begon: het verhaal van Stephan en Saartje.

Elke week vertelt acteur, kunstschilder en single vader Stephan Evenblij op maandagavond over zijn nieuwe leven met Saartje, zijn eigen kinder surprise waar hij continu door verrast wordt.

Reageer op artikel:
Stephan: ‘Soms kan ik het niet laten. Dan mag ze doen wat ze wil en krijgt ze alles waar ze om vraagt’
Sluiten