Sherita Jager
Sherita Jager Mind 2 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 5 dingen waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben

Iedereen heeft wel eens ergens spijt van, en vaak leren we daarvan. We voelen spijt en besluiten om de volgende keer als we weer een kans krijgen het anders te doen. We besluiten om juist wél voor dat ene moment te gaan, of het juist aan ons voorbij te laten gaan.

Maar we krijgen niet altijd de kans om iets opnieuw te doen. Uit onderzoek blijkt dat dit de 5 dingen zijn waar mensen het meest spijt van hebben op hun sterfbed. Een wijze les voor ons!

5 wijze levenslessen

In de drukke wereld waarin we leven vergeten we soms even stil te staan om te reflecteren op het leven. Wat ben ik aan het doen? Vind ik het leuk? Waarom doe ik dit?

Het lijken vragen waar je je niet zo snel bezig mee hoeft te houden, want je bent druk druk druk en bovendien gaan alles oké, toch?

Maar uit onderzoek blijkt dat er best veel dingen zijn waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben. Even stilstaan bij het leven en nadenken over deze 5 wijze lessen, is geen slecht idee.

Bereiken wat je wilt? Zo leer je te manifesteren wat je wilt

Had ik maar de moed gehad om een leven te leiden waarin ik trouw was aan mezelf, in plaats van te voldoen aan de verwachtingen van anderen

Dit is de meest voorkomende spijt van alles. Als mensen zich realiseren dat hun leven bijna voorbij is, en ze terugkijken op hun leven, zien ze hoeveel dromen ze niet zijn nagekomen.

De meeste mensen hadden zelfs niet eens de helft van hun eigen dromen laten uitkomen, en stierven wetende dat het kwam door hun eigen keuzes, gebaseerd op wat anderen van hun dachten.

Ga voor jouw bucketlist, wat anderen er ook van mogen denken. Wil je een reis maken? Doe alles wat je kunt doen om dit te verwezenlijken.

Wil je wisselen van baan? Ga ervoor! En denk eens om, zal je op je sterfbed spijt hebben van een grote stap die je nu neemt? Zal je denken: “was ik maar nooit voor mezelf begonnen”, “wat stom dat ik die studie ben begonnen”? Waarschijnlijk niet.

7 tips om gezond ouder te worden om nu al mee te beginnen

Had ik maar wat minder hard gewerkt

Elke mannelijke patiënt die Bronnie Ware, Australisch verpleegster in de terminale zorg, en de schrijver van het boek ‘Als ik het leven over mocht doen’, verzorgde, had spijt dat hij teveel had gewerkt.

“Ze misten de jeugd van hun kinderen en het gezelschap van hun partner. Vrouwen spraken ook vaak over deze spijt, maar omdat de meeste mensen die ik sprak, van een oudere generatie waren, waren veel van de vrouwelijke patiënten nooit de kostwinner geweest. Mannen die ik verpleegde, betreurden het heel erg dat ze zoveel van hun leven in de tredmolen van werk hadden doorgebracht.”

Had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens te uiten

Veel mensen onderdrukken hun gevoelens om vrede te houden met anderen, waardoor ze vaak genoegen namen met een middelmatig bestaan, en zich nooit echt kunnen ontwikkelen.

Velen werden zelfs ziek van de bitterheid en de wrok die ze voelden, merkte de auteur. Soms is het goed om de vrede te bewaren, maar in sommige gevallen ga je hierdoor je eigen grens over, en dat is natuurlijk echt niet te bedoeling.

Sta op voor jezelf en zeg wat je van iets vindt. Je zult je opgelucht voelen!

De 9 regels voor meer zelfliefde van Oprah Winfrey

Was ik mijn vrienden maar niet uit het oog verloren

Vaak realiseren mensen zich pas in de laatste weken voordat ze sterven, hoe waardevol oude vrienden waren. En dan is het niet altijd makkelijk om ze terug te vinden.

“Velen waren zo druk bezig geweest met hun leven dat ze in de loop der jaren belangrijke vriendschappen hebben laten doodbloeden. Er was diepe spijt als ze niet de tijd en energie staken in de vriendschappen. Iedereen miste hun vrienden bij het sterven.”

Stuur een berichtje, of beter nog, bel!,  naar oude vrienden. Stel voor om iets leuks te doen en plan een datum.

Wat we kunnen leren van ongelukkige stellen

Had ik mezelf maar wat meer geluk gegund

Veel mensen beseften niet dat gelukkig zijn een keuze is. Ze bleven steken in oude patronen en gewoonten. De comfort en het vertrouwen van hun dagelijks leven hield ze op hun plek.

Ze waren bang om écht gelukkig te zijn, om dingen te veranderen en te genieten. Geluk zit binnen in je. Geluk koop je niet, en als je denkt dat een groter huis of een tuin voor geluk zorgt, heb je het mis. Wacht niet met gelukkig zijn.

Deze 3 simpele (dagelijkse) dingen zorgen voor gelukkige kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit zijn de 5 dingen waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben
Sluiten