Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Gezondheid 15 nov 2016
Leestijd: 4 minuten

Sterilisatie of knip? Jij of hij? Hoe zit dat eigenlijk als je ècht geen baby meer wilt?

Ben je zeker van het feit dat je niet (meer) zwanger wilt raken, dan is sterilisatie een methode die zonder hormonen de anticonceptie voor jou heel makkelijk maakt. Bovendien is het een methode die ook bij de man uitgevoerd kan worden. In beide gevallen zitten er voor- en nadelen aan deze ingreep.

Als je zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt dan zijn er verschillende anticonceptie middelen. Wij schreven al eerder over verschillende hormoon houdende anticonceptie methodes. Maar als je, zoals ik, niet gek bent op hormonen en hun bijwerkingen dan zijn er hormoonvrije opties zoals condooms, de lady-comp en het koperspiraaltje. Of je kiest er natuurlijk voor om niet meer in de kerk te zingen. Allemaal opties echter die een actieve houding van jou als gebruikster vragen.

LEES OOK: Alles wat je altijd al wilde weten over anticonceptie met hormonen

Gedoe in je hormoonhuishouding

Mijn gynaecoloog vroeg mij voorafgaand aan mijn laatste keizersnee of ik niet meteen gesteriliseerd wilde worden als ze toch bezig waren. Toen ik uitlegde dat ik geen gedoe in mijn hormoonhuishouding wil reageerde ze verbaasd. Het heeft namelijk niets met je hormoonhuishouding te maken. Je cyclus blijft gewoon hetzelfde en je hormonen worden op geen enkele wijze geprikkeld om zich anders te gedragen dan voorheen. Dat was voor mij een eyeopener. Tijd dus om eens in de wereld van sterilisatie te duiken. En eigenlijk is het heel simpel.

Zeker weten dat je geen kinderen meer wilt

Sterilisatie bij de vrouw

Sterilisatie bij de vrouw kan op twee manieren. In beide gevallen wordt de eileider ontoegankelijk gemaakt voor zaadcellen waardoor bevruchting niet meer mogelijk is. De rijpe eicel kan ook de baarmoeder niet meer bereiken en wordt door je lichaam afgebroken.

Op de stoel

Bij deze nog relatief nieuwe optie wordt via de vagina een veertje in beide eileiders geplaatst. Dit gebeurt bij de gynaecoloog op de stoel in een behandeling die nog geen tien minuten in beslag neemt. De polyester vezeltjes in het veertje zorgen ervoor dat er in de eileiders een proces op gang gebracht wordt waardoor de eileiders na ongeveer drie maanden dichtgegroeid zijn. Na deze drie maanden volgt een controle en bij een goede uitslag ben je voor de rest van je leven beschermd tegen een zwangerschap. Deze vorm van sterilisatie is zeer betrouwbaar gebleken maar kan niet worden hersteld. Deze vorm is dus definitief en zorgt ervoor dat je nooit meer op een natuurlijke manier zwanger kunt raken.

Operatie

De andere optie is al langer bekend maar ook een stukje ingrijpender. Via de buikwand worden door middel van een kijkbuisoperatie de eileiders afgesloten met een klemmetje of de eileiders worden dicht gebrand. Hiervoor word je een halve dag in het ziekenhuis opgenomen. De operatie zal onder narcose worden uitgevoerd en brengt dus iets meer risico met zich mee. Ook deze vorm van sterilisatie is zeer betrouwbaar. Hoewel ook deze vorm een moeilijk te herstellen ingreep is, kan een poging gedaan worden de eileiders opnieuw toegankelijk te maken. De resultaten bieden echter geen garantie op een succesvolle zwangerschap.

Sterilisatie bij de man

Ook wel vasectomie genoemd, is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Bovendien voor ons vrouwen ook bij uitstek de makkelijkste, want wij hoeven er niets voor te doen. (behalve dan de man in kwestie voorzien van een ice-pack en de nodige liefdevolle aandacht na de ingreep). Het is een kleine ingreep waarbij de beide zaadleiders van de man tussen de testikels en de prostaat worden onderbroken. Hierdoor ontstaat als het ware een zaadloze zaadlozing. Wèl een lozing dus, maar geen zaadcellen en dus geen bevruchting. Tussen de lakens merken jullie hier niets van en op een paar dagen gevoeligheid tussen de benen na hoeft de man in kwestie niet te lijden.

LEES OOK: Het was er bijna, waterdichte anticonceptie voor mannen en toen ging het mis.

Sterilisatie is dus een vorm van anticonceptie die bij uitstek geschikt is voor mensen die zeker weten geen kinderen (meer) te willen. Het biedt geen bescherming tegen soa’s en is een vrijwel definitieve vorm van anticonceptie die moeilijk, zo niet onmogelijk, ongedaan gemaakt kan worden. Maar als je zeker bent van je beslissing kun je wel weer heel veel zingen in de kerk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Sterilisatie of knip? Jij of hij? Hoe zit dat eigenlijk als je ècht geen baby meer wilt?
Sluiten