Sherita Jager
Sherita Jager Beauty 31 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Sterk en glanzend haar? Je hebt het geheime ingrediënt gewoon in je keukenkastje staan!

Wie wil er nu niet sterk, glanzend en lang haar? Wij dachten altijd dat het niet voor iedereen was weggelegd, maar het tegendeel blijkt waar. Dankzij een eeuwenoud recept, zijn prachtige lokken niet alleen weggelegd voor de vrouwen uit de televisiereclames. Het geheime ingrediënt? Rijst!

Rijstwater voor sterk haar

Het gaat om een eeuwenoud Aziatisch recept dat onbekend is in Nederland. Je haar wassen met rijstwater maakt je haar langer, sterker, zachter en glanzender. Vele vrouwen wereldwijd zweren erbij. Een gokje waard dus!

Het ‘Lange haar dorp’ in China

In Azië gebruiken vrouwen dit rijstwater al generaties lang voor hun haar. Er is zelfs een compleet dorp dat het ‘Long Hair Village’ wordt genoemd. De inwoners van dit dorp, de Yao-vrouwen uit deze regio, staan bekend om hun lange, glanzende haren. De meeste vrouwen in dit gebied hebben haar langer dan 1,4 meter en ze staan hiermee zelfs in het Guinness Book of Records. Hun geheim? Juist. Hun haar spoelen met rijstwater.

Sterk en glanzend haar

Ook in andere delen van Azië gebruiken vrouwen al generaties lang rijstwater om hun haar sterk en glanzend te maken. Niet zo gek, want water waarin rijst wordt gewassen, zit boordevol antioxidanten, mineralen en vitamine B en E. Bovendien bevat het Pitera. Pitera is een actief bestanddeel dat wordt verkregen na de gisting van de rijst. De Japanse likeur Sake wordt gemaakt van Pitera.

De ontdekking: monniken met zachte handen door Pitera

De kracht van dit bestanddeel werd ontdekt nadat oude monniken die in de Sake-distilleerderijen werkten, erg jeugdige handen hadden. Hun huid was heel zacht, en had geen vlekken en rimpels. Dit bleek door Pitera te komen. Het bestanddeel lijkt het verouderingsproces tegen te gaan, wat ook voor je haar werk. Haren worden minder snel grijs, en blijft sterk en glanzend. Alle reden om zo’n haarspoeling te proberen!

Zo maak je rijstwater

Meng twee delen water met een deel rijst. Was de rijst met dit water tot het water wit kleurt. Laat het rijstwater 15 minuten staan. Na 15 minuten scheid je het water en de rijst. De rijst kun je gebruiken om te koken, en het water laat je 24 uur afgedekt op kamertemperatuur staan. Je rijstwater is nu gefermenteerd en klaar om te gebruiken. Ga je het niet direct gebruiken, koel het rijstwater dan om het fermentatieproces te stoppen. Was je haar met shampoo en conditioner zoals altijd, en gebruik hierna het rijstwater. Spoel je haar met het rijstwater en laat het even inwerken, voordat je het weer uitspoelt.

Ook goed voor je gezicht

Heb je nog wat rijstwater over? Dip een wattenschijfje in het water en dep het op je gezicht. De vitamine B in dit water stimuleert de groei van nieuwe huidcellen. Daarnaast verkleint het de poriën en vervagen fijne lijntjes. Het resultaat? Een egale tint en een strakke huid!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Sterk en glanzend haar? Je hebt het geheime ingrediënt gewoon in je keukenkastje staan!
Sluiten