Gina Koninkx
Gina Koninkx Kids 30 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Als de relatie tussen jou en je stiefkinderen nog wel wat beter mag worden: zo komen jullie nader tot elkaar

Als je op een latere leeftijd (opnieuw) de liefde vindt, is er altijd een kans dat je nieuwe partner al kinderen heeft. Voor velen geen probleem, maar anderzijds kan het voor kinderen lastig zijn als zij stiefouders in hun leven krijgen en ook loyaal willen blijven aan hun eigen ouders. Kan de band tussen jou en je stiefkinderen nog wel wat groei gebruiken? Wij hebben een aantal tips voor je.

Moeilijke relatie met je stiefkinderen

Makkelijk is het niet. Je plek zien te vinden (en winnen) binnen een gezin. Als jouw partner kinderen heeft uit een vorige relatie, is het belangrijk dat ook jij en je stiefkinderen – zeker voor de lange termijn – een goede relatie kunnen opbouwen. Is dat bij jullie een bumpy ride met ups en downs? Dan zouden deze tips kunnen helpen.

1. Betrek je partner erbij

Er is iemand die jullie gezamenlijk liefhebben: jouw partner en hun vader of moeder. Deze persoon is dan ook de kern van jullie samengestelde gezin. Er ligt een belangrijke taak bij jouw partner om jou op een fijne manier (die werkt voor iedereen) toe te laten in het gezin. Als zich problemen voordoen, is het fijn als jouw partner en de vader of moeder van jouw stiefkinderen hierin bemiddeld.

2. Vraag waar de behoefte van je stiefkinderen ligt

Je hoeft jezelf niet weg te cijferen, maar het is belangrijk een vertrouwensband op te bouwen met je stiefkinderen. Wees open, lief en eerlijk. Als jullie regelmatig downs hebben, is het een goed idee het gesprek met je stiefkinderen op een leeftijdsadequate manier aan te gaan. Vraag waar hun behoefte ligt. Meer of minder afstand van jou of bijvoorbeeld een betere samenwerking tussen jou en hun eigen moeder.

LEES OOK: Het stiefouderschap: help ik word stiefmoeder!

3. Betrek zo nodig een ex-partner erbij

Wanneer er sprake is van een samengesteld gezin met stiefouders, is het belangrijk hier ook ex-partners bij te betrekken. Kinderen zijn ontzettend loyaal aan hun ouders en dat is één van de voornaamste redenen dat zij het lastig vinden een (nieuwe) stiefouder toe te laten in hun leven. Als ex-partners uitspreken en herhaaldelijk aangeven dat zij jou ook een heel lief persoon vinden, kan dat de relatie van jou en je stiefkinderen alleen maar ten goede komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Als de relatie tussen jou en je stiefkinderen nog wel wat beter mag worden: zo komen jullie nader tot elkaar
Sluiten