Mag een kind een stiefmoeder ook ‘mama’ noemen? Volgens de rechter niet

Nieuws Lisa van den Akker 21 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Een kind dat ‘mama’ zegt tegen zijn stiefmoeder, het is een gevoelig onderwerp. Zo blijkt wederom nu een moeder naar de rechter is gestapt omdat haar kind mama zei tegen de stiefmoeder. Pijnlijk, vond de moeder, en verwarrend voor het kind. De moeder kreeg gelijk van de rechter en won de zaak.

16 procent van de kinderen in Nederland heeft een stiefouder, dat zijn 527.000 kinderen. Hoe die kinderen hun stiefouder aanspreken is verschillend. De benamingen stiefmoeder of stiefvader zijn tegenwoordig niet meer zo gebruikelijk. Die termen zijn inmiddels vervangen door het populairdere; bonusmama en bonuspapa. Andere kinderen spreken hun stiefouder met de voornaam aan en in België spreken ze van plusmama of pluspapa. Daarnaast zijn er dus nog kinderen die mama of papa zeggen tegen hun stiefouder en dat ligt gevoelig.

Mama zeggen tegen stiefmoeder

Hoewel de rechter nu dus heeft geoordeeld dat het kind in kwestie géén mama meer mag zeggen tegen de stiefmoeder, leidt de kwestie tot veel discussie en zijn de meningen verdeelt. Volgens de uitspraak kan het verwarrend zijn voor het kind als die óók tegen de stiefmoeder mama zegt.

Kinderpsycholoog Tischa Neve nuanceert dit: “Mensen in de omgeving kunnen anders in de war raken, maar bij het kind zelf valt dat eigenlijk wel mee”, zegt ze tegen RTL Nieuws. “Die weet als het contact met z’n moeder oké is dondersgoed wie z’n eigen moeder is”, zegt Neve.

Ook Janneke van Bockel, ouderschapskundige, denkt dat je je als ouder moet afvragen: hoe erg is het? “Als je als echte moeder dat heel erg moeilijk vindt, moet je jezelf afvragen waarom je dat moeilijk vindt”, zegt ze tegen Editie NLOok denkt ze dat het lastig kan zijn voor kleine kinderen in samengestelde gezinnen als de biologische kinderen van de stiefmoeder wél mama zeggen terwijl zij de voornaam moeten gebruiken voor hun stiefmoeder.

Maar er zijn ook experts die er anders over denken. Karin den Hollander van Stichting Stiefacademie zegt in Editie NL dat ze het eens is met de beslissing van de rechter. “Het voelt misschien als een eer, een soort erkenning voor de stiefmoeder. Maar ik denk dat het goed is dat je, als de leeftijd van het kind het toelaat, uitlegt aan het kind: ‘Mama is mama, en ik ben de nieuwe vrouw van papa.’ Er is maar één iemand die de titel van mama verdient stelt den Hollander.

Stiefmoeder schrijft: 4 dingen die ik wil dat mijn partner begrijpt over stiefouderschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme