Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 10 mei 2018

Het stiefouderschap: help ik word stiefmoeder!

Wie kent haar niet? De vrouw met de boze blik uit de sprookjes: de stiefmoeder. De naam alleen al heeft een negatieve toon. Komt dit door de sprookjes waarin de stiefmoeder vaak een kwaadaardig karakter is? In sprookjes is er vaak sprake van een strijd tussen goed en kwaad, maar zo zwart-wit is het niet. Ergens in het grijze gebied vind je het stiefouderschap.

In Nederland is het aantal stiefgezinnen ongeveer 184 duizend. Dit is 9,5 procent van het totaalaantal gezinnen met kinderen onder de 18 jaar. Maar hoe voelen de stiefouders zich eigenlijk? En klopt het wat er in de sprookjes beweerd wordt?

Geen stiefgezin is hetzelfde.

Het ligt eraan of beide partners al kinderen hadden met een ander of alleen de man waar je voor bent gevallen. In het eerste geval is het vaak al makkelijker om elkaar te begrijpen, je zit immers in een soortgelijk schuitje. Maar als je nieuwe vlam al vader was en jij nog geen moeder dan zal het flink anders zijn. Ongeacht de situatie loopt elk gezien dezelfde fasen door. Dit kan tot wel vijf jaar duren(!).

LEES OOK: Jonge vrouw (21) schrijft prachtige dankbrief aan haar stiefvader

De beginfase

In deze fase moet iedereen elkaar leren kennen en aan elkaar wennen. Kinderen hebben de neiging om de nieuwe relatie van hun ouder op de proef te stellen. Tijdens deze fase zal je als stiefouder veel ruzies, stress, onzekerheid of verdeeldheid ervaren. Dit zal je moeten “uitzitten”. Misschien zal je je zelfs afvragen of dat het wel waard is en of het nog ooit beter gaat worden. Juist dan moet je doorzetten! Het wordt een emotionele periode. Het is dan ook zaak om goed als stiefouders met elkaar in gesprek te blijven. En sensitief zijn voor elkaars gevoelens. Als dit niet lukt dan is het waarschijnlijk gedoemd te mislukken. Het is dan ook geen verassing dat de meeste relaties en stiefgezinnen deze fase niet zullen overleven.

De tussenfase

Als je de eerste fase vol chaos hebt overleefd, dan raak je aan elkaar gewend als gezin. Vaak ziet de stiefouder nog de laatste aanpassingen die het nieuwe gezin nog moet doormaken als eerste. Zodat het oude gezin, het nieuwe gezin wordt. Deze last minute aanpassingen kan je als stiefouder het best met de (biologische) ouder van de kinderen bespreken. Ook in deze fase is het wederom belangrijk dat je als partners met elkaar in gesprek blijft. Zo ontstaan op een respectvolle manier nieuwe afspraken en regels die bij het nieuwe gezin horen. Met die nieuwe regels en afspraken zal je als gezin alsnog compromissen moeten maken met elkaar, maar dat geldt voor ieder gezin. Langzamerhand kom je als nieuw gezin dan bij het gewenste doel namelijk: rust binnen het gezin.

LEES OOK: Jongetje (4) barst in tranen uit als zijn stiefmoeder de huwelijksgeloften voorleest

De eindfase

Je hebt het gered tot de eindfase! De jaren van chaos, ruzies en het ontwikkelen als nieuw gezin zijn voltooid. Er is een compleet nieuwe gezin ontstaan. Een gezin met nieuwe tradities en verhoudingen. Waarschijnlijk voel je je opgelucht, eindelijk heb je een goede band opgebouwd met je stiefkinderen. Sommige stiefouders beweren dat ze net zoveel van hun stiefkinderen houden, als van hun eigen kinderen. En andere stiefouders biechten eerlijk op dat ze hebben moeten leren omgaan met een tweestrijd in gevoel richting de kinderen.
Ondanks het “overleven” tot de eindfase, doen er zich nog steeds uitdagende situaties voor. Zoals een dwarse puber of een stokende ex. Maar onthoud ook dan: blijf rustig. Dat is het beste wat je kunt doen voor je partner en stiefkinderen.

Tips

Mocht je nou toch een beetje geschrokken zijn en word je stiefouder? Dan zijn hier nog wat tips voor de aanstaande stiefouders.

1. Blijf reëel

Stiefouder worden is lastig. Je kunt jezelf niet dwingen om van je stiefkinderen te gaan houden, je kunt niet ervoor zorgen dat alles goed komt en jij kunt niet het leed van je partner en stiefkinderen op je nemen. Alles op zijn tijd. Een nieuw gezin kost tijd

2. Blijf praten met elkaar

Eigenlijk zou deze op nummer 1 moeten staan. Communiceren met elkaar is in elke relatie van belang, maar in een samengesteld gezin is het nóg belangrijker. Blijf sensitief voor elkaars gedachten en gevoelens. Ga er zorgvuldig mee om en dan komt het meestal goed

3. Het verleden

Binnen het gezin blijft het verleden soms een rol spelen. Een stokende ex kan dit leed nog meer versterken. Blijf je focussen op de toekomst en accepteer dat het nieuwe samengestelde gezin tijd nodig heeft om een nieuwe toekomst op te bouwen samen.

4. Opvoeding

In elk gezin moeten de ouders het eens zijn over de toekomst, in ieder geval moeten zij op een lijn zitten. Als nieuwe stiefmoeder zonder eigen kinderen kan dit een enorme uitdaging zijn. In dat geval kan je het beste je aansluiten op de opvoedstijl van je partner, zodat je niet botst en een solide front vormt voor de kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Het stiefouderschap: help ik word stiefmoeder!
Sluiten