Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kids 17 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom een uurtje rust goed is voor de hersenen van je peuter (+ tips)

Een uurtje geen geluid en totale rust: het is ontzettend goed voor je peuter. Zogeheten ‘stilte tijd’ zorgt er namelijk voor dat je kindje weer even helemaal kan opladen en de hersenen resetten.

En dat is dan weer goed voor de emotionele ontwikkeling van een kind.

Stilte tijd

Voor je kleintje kunnen alle prikkels in de wereld best heftig zijn. Harde geluiden en felle lichten zorgen bijvoorbeeld voor heel veel activiteit in de hersenen waar je kindje behoorlijk vermoeid door kan raken. Volgens verschillende pedagogen is het dan ook goed om je peuter af en toe wat stilte tijd te geven.

Want door de stilte tijd kunnen kindjes weer even helemaal tot kracht en energie komen. Sterker nog: regelmatig even een moment rust heeft een positieve werking op de lichaamsgroei, ontwikkeling van de hersenen en het verbeteren van sociale en emotionele vaardigheden.

Inplannen maar

Dat die momenten van rust dus belangrijk zijn, moge duidelijk zijn. Maar hoe plan je die momenten nou bewust voor je kids? De grootste tip is om structuur te brengen aan de dag waarbij je stilte tijd hebt ingebouwd. Hieronder lees je hoe je dat het beste kan doen.

1. Ontwerp een schema

Planning is onwijs belangrijk, ook wanneer je rustmomenten wil hebben voor je kind. Pedagogen adviseren dan ook om met een schema te werken. Ontwerp er bijvoorbeeld eentje met afbeeldingen waarop alle onderdelen van de dag staan. ‘s Ochtends ontbijt, ‘s middags een dutje en aan het eind van de dag even televisie kijken. Op die manier weet je kindje precies waar hij of zij aan toe is.

2. Zorg ervoor dat de activiteit voor het rustmoment een eind heeft

Mocht je nog iets ondernemen voordat het rustmomentje voor je kind voor de deur staat, zorg dan dat het een duidelijk eindpunt heeft. Ga je nog even met je kleintje naar de speeltuin? Spreek dan met jezelf een eindtijd af. Juist door activiteiten met een helder eind te doen, zal het momentje van rust geleidelijker en soepeler verlopen.

3. Gebruik een timer

Gebruik een timer voor het momentje van ontspanning. Op die manier weet je kleintje goed wanneer het even tijd is voor rust en wanneer hij of zij weer de wildebras mag uithangen. Hierbij is het goed om consequent te zijn.

Wat te doen tijdens rustmomenten?

Je kunt uiteraard van alles doen om je kleintje even tot rust te laten komen. Ga een boek lezen, doe een middagdutje of luister een rustig muziekje. Even geen inspiratie? Check dan onderstaande punten.

  • Lees een boekje
  • Luister naar een luisterboek
  • Ze een muziekje op
  • Maak samen een puzzel
  • Doe een middagdutje
  • Schilder een tekening
  • Wandel door de natuur

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom een uurtje rust goed is voor de hersenen van je peuter (+ tips)
Sluiten