Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 8 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Allergisch voor stof? Zo kom je af van stof in je huis

Meer dan 90 procent van het huishoudelijk stof komt van kleine huidschilfers en nauwelijks zichtbare weefselvezels die op de geringste luchtstroom drijven en zich op elk oppervlak in je huis nestelen.

Ben je allergisch voor stof? Zo kun je het zo veel mogelijk elimineren:

1. Organiseer je kast om stof tot een minimum te beperken

Het is vast niks nieuws voor je: kasten zijn een stofparadijs, vol met kleine vezels van kleding, handdoeken en beddengoed. Elke keer dat je de deur opent, zweep je een onzichtbare stofstorm op. Je kunt niet voorkomen dat je vezels afwerpt, maar je kunt je kleding wel gemakkelijker schoon houden. Hoe? Houd kleding in dozen of tassen op de planken. Plastic bakken zijn het beste – ze sluiten vezels in en stof af en laten je zien wat erin zit. Als je een schoonmaakbeurt houdt, kun je de dozen makkelijk van de plank halen om het vervolgens schoon te maken. Het is ook belangrijk om de vloer schoon te houden rondom je kast, ligt er troep, dan sla je waarschijnlijk die ruimte over wanneer je aan het stofzuigen bent.

2. Verschoon je bed elke week

Je knusse bed verzameld veel stof, en dat kan zich snel vermenigvuldigen als je het niet schoonmaakt. Beddengoed verzamelt huidschilfers, werpt zijn eigen vezels af en elke keer dat jij beweegt – ontstaat er een wolkje stof. Om dit te minimaliseren, was je de lakens en kussenslopen wekelijks. Als je echt niet iedere week alleen een wasje wil draaien om je beddengoed, neem dan de dekens en spreien mee naar buiten en schud ze.

3. Maak de lucht schoon

Alle stofzuigers slaan stof op met hun borstel. Dat stof komt uiteindelijk weer terecht op de oppervlakken die je zojuist hebt schoongemaakt. Je kunt wat van dat stof wegfilteren door de lucht schoon te maken.

4. Gebruik de juiste reinigingsproducten

De key om stof te vangen en niet rond te laten verspreiden, is de juiste spullen gebruiken. Er zijn genoeg producten die stof aantrekken en vasthouden, dat werkt goed. Doeken die stof aantrekken met olie of was werken ook goed, maar kunnen weer resten achterlaten op meubels.

5. Laat vloerkleden en kussens luchten

Tapijten zijn een enorm stofreservoir, omdat alle vezels stof absorberen als een gigantische spons en iedere keer dat jij een stap neemt, zal dit naar de lucht worden gestuurd. Ten minste een keer per week stofzuigen – en wanneer je allergisch bent, soms meer – kan helpen, maar tapijten mee naar buiten nemen om even goed uit te kloppen is een vergeten noodzaak. Hang ze over een hek of waslijn en sla met een bezem of tennisracket. Geef je kussens dezelfde behandeling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Allergisch voor stof? Zo kom je af van stof in je huis
Sluiten