Redactie
Redactie Persoonlijk 4 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

9 x redenen waarom het stom is dat oma niet in de buurt woont

Vanavond vertrekt ze weer: na drie weken stapt oma op het vliegtuig terug naar Nederland. Kaapstad, waar wij al ruim zeven jaar wonen, is nou eenmaal niet bepaald om de hoek. Dat is om heel veel redenen heel erg stom, en dat realiseer ik me altijd extra op dit soort dagen.

Ik zou nu zomaar 1001 redenen kunnen noemen waarom wij oma het liefst in de buurt zouden hebben, waarvan onderstaande waarschijnlijk het meest de lading dekken.

1. Mijn dochter is compleet idolaat van oma

Daar zou dit lijstje meteen mee kunnen eindigen, want uiteindelijk is dit de bottom line van het hele betoog. Dat ze van ons houdt, dat weet ik zeker, en ik weet ook zeker dat ze vriendinnetjes Cole, Josephien, Nica, Anouk, Leila-Rose en Gisele superlief vindt. Maar de liefde die ze voor haar oma voelt, is van een hele andere orde van grootte.

2. Oma vindt alles leuk om te doen, ook de dingen die papa en mama soms iets minder leuk vinden

Ik zeg het natuurlijk niet hardop, maar soms heb ik gewoon even geen zin in essentiële zaken als ‘tanden poetsen’, ‘haren kammen’ en/of naar bed brengen. Schiet mij maar neer, maar bij vlagen vind ik het jammer dat ik nog niet tegen mijn 2,5 jarige dochter kan zeggen ‘dat ze nu wel even zelf haar haar in twee staartjes kan doen’ en ‘een broek en shirtje kan aantrekken’, toch? (Ja, ik weet het, als ze het straks allemaal zelf kan, denk ik met weemoed terug aan deze hulpbehoevende tijd). Nee, dan oma. Die staat elke ochtend en avond met ‘r vinger in de lucht: ‘Mag ik…?’ Ja oma, je mag!

3. Mijn dochter roept naast ‘Goedemorgen’ als tweede ‘Naar oma toe?’ als ze wakker wordt

Inherent aan drie weken intensief samenzijn, waarin oma daadwerkelijk elke ochtend en avond in de buurt is, betekent dat er een verwachtingspatroon gecreëerd wordt. En ook al is dat in de realiteit voor papa en mama uiteraard de ene dag wenselijker en gezelliger dan de andere dag, voor de dochter ligt dat anders: die wil namelijk elke ochtend meteen naar oma toe. Punt uit.

4. Mama kan af en toe ook weer even kind zijn

Hoe lief de vriend ook voor me zorgt, het blijft altijd anders dan het kind-gevoel dat een kind bij d’r moeder heeft – ook al ben ik 36.

5. Niets zo leuk als oma die haar van de crèche ophaalt

Want onze hoofden ziet ze vaak genoeg.

6. Oma vindt het leuk om urenlang te puzzelen, te kleien of iets anders creatiefs (lees: bij vlagen geestdodends) te doen

Wederom eentje in de categorie ‘die papa en mama soms iets minder leuk vinden’.

7. Oma brengt vaak cadeautjes mee

Hoewel wij daarin thuis een gematigd ontmoedigingsbeleid voeren, want liever legt de dochter niet per se direct die link.

8. De dochter (ik dus) krijgt ook vaak cadeautjes

Daarin voer ik dan weer niet per se een ontmoedigingsbeleid.

9. Omdat… gewoon, daarom

Omdat niemand in de wereld net zoveel houdt van onze dochter als oma dat doet. Omdat onze dochter naast ons, van niemand zoveel houdt als van haar oma. Omdat het gewoon heel erg stom is dat oma zo ver weg woont – en vooruit, omdat het gewoon heel erg stom is dat wij zo ver weg wonen.

Dag lieve oma, hopelijk tot heel snel weer!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme