Maaike Helmer
Maaike Helmer Body 21 okt 2015

Stop de persen! Blijkbaar is het oudste kind het meest intelligent

En ja, natuurlijk altijd leuk: een onderzoek waarover we kunnen discussiëren. Volgens onderzoekers is namelijk de oudste in het gezin meestal het meest intelligent!

Allereerst, als oudste kind in het gezin ben je in goed gezelschap. Albert Einstein en Steve Jobs waren bijvoorbeeld ook het oudste kind thuis. Jazeker. Volgens recent onderzoek van de Universiteit van Leipzig, ben je als eerstgeborene dikwijls ook meteen de slimste thuis (van de kinderen, dan). De onderzoeksresultaten werden gefilterd uit drie nationale studies op het gebied van persoonlijkheid en IQ, onder meer dan 20.000 mensen.

Het verschil in de praktijk

Eén van de redenen dat de oudsten de slimsten zijn, zou zijn dat zij ook vaak een deel ‘opvoeden’ van jongere kids tussen-de-regels-door voor hun rekening nemen (‘Nee, niet aankomen die verwarming, dat is héét!’). Ook zou de onverdeelde aandacht die een eerste natuurlijk een tijdje heeft zijn IQ ten goede komen. Of het écht heel veel uitmaakt tijdens een IQ-test? Neuh. Het verschil zou in de praktijk zo’n anderhalve punt zijn. En in vier van de tien gevallen is de jongste juist slimmer dan de oudste. Niet echt iets om over op te scheppen, dus. Maar hé, toch altijd leuk voor feestjes en partijen (met het gezin), dit feitje…

Ben jij de oudste of de jongste? En wat vind je van dit onderzoek? Praat erover mee op Facebook!

Nu we toch bezig zijn met onderzoeken: meisjes die geboren zijn in dít seizoen zijn het gezondst! >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Stop de persen! Blijkbaar is het oudste kind het meest intelligent
Sluiten