Eva Dusch
Eva Dusch Beauty 8 oktober 2015

Stop de persen! Is dit dan officieel de allereerste mannenpil?

Of kunnen we beter zeggen: stop maar met slikken? Er is baanbrekend onderzoek verricht naar een eventuele mannenpil en er schijnt nu daadwerkelijk een goed recept ontwikkeld te zijn. Tijd dus om de rollen om te draaien: wel de lusten, niet de lasten. Maar of dit van harte zal gaan is nog maar de vraag.

De discussie over anti-conceptie blijft maar oplaaien. Want het is ongezond en het schijnt ook een dooddoener te zijn tussen de lakens. Zo zou het de vrouwelijke lustgevoelens onderdrukken. Dat over dit laatste overigens de meningen nog sterk verdeeld zijn bleek wel uit de hevige discussie die losbarstte na het artikel van Schrijfster Bregje Hofstede die na 7 jaar stopte met de pil. Het laatste woord hierover is nog niet gesproken, maar misschien is dit dus niet eens meer nodig als er echt verandering in de zaak komt met de komst van de mannenpil.

Anticonceptie met of zonder hormonen? Wat moet ik doen?>

Onbekende succesformule

Japanse onderzoekers zijn erachter gekomen dat de medicijnen die gegeven worden aan mensen die een donororgaan hebben ontvangen om het afstoten ervan te voorkomen, wel eens dé succesformule zou kunnen zijn. Het gaat om ‘cyclosporine A’ en ‘tacrolimus‘. Zegt ons natuurlijk niks. Makkelijker gezegd: deze stofjes remmen de ontwikkeling van het enzym calcineurine die ervoor kan zorgen dat een orgaan wordt afgestoten.

Calcineurine komt echter ook voor in sperma. Als dit enzym wordt geremd, gaat de ontwikkeling en de beweeglijkheid van sperma achteruit. In een uitgevoerde test met muizen werd ontdekt dat het sperma niet goed door de beschermlaag van de eicel kan dringen omdat de ‘staart’ van de zaadcel niet krachtig genoeg is. Daardoor verliest de cel aan snelheid, dringt niet door tot de kern en kan je dus niet bezwangeren. Op het moment dat de man zou ophouden dit medicijn te slikken, is het sperma binnen een week weer ‘normaal’. Fijn weetje: er komen geen hormonen aan te pas (zie je het al voor je? Een huilende mannen of mannen met PMS) waardoor dit een gezondere optie is. Alleen zijn sperma wordt beïnvloed, verder niks. De vraag is wat eventuele bijwerkingen zullen zijn, en natuurlijk of de man ooit zal accepteren dat er voor hem ook een pil bestaat. Wij voorzien hier nog een stevig discussiepunt.

Proefkonijn

Het is overigens niet de eerste keer dat er een mannelijke variant van de pil wordt bedacht. Er is namelijk ook al getest met injecties in de zaadleiders (auch) of het transport van de spermacellen wordt tijdens ejaculatie stil gelegd. Maar de meeste onderzoeken hierin lopen vast op onomkeerbaarheid van het zaakje. Ook zijn de meeste middelen nog gericht op het terugdringen van het aantal spermacellen en niet op het functioneren van de spermacellen zelf, zoals bij deze pil. Hoewel de grote test op mensen nog moet beginnen, klinkt het veelbelovend. Veilige seks zonder alle bijwerkingen of stress omdat je weer eens je pil bent vergeten. Dat is dus iets om echt opgewonden van te raken.

Als het zover is, zou jij dit aankaarten bij je man? En is dit voor jou een grote zorg minder?

Deze 10 mythes over seks moet je geen minúút langer geloven>

Reageer op artikel:
Stop de persen! Is dit dan officieel de allereerste mannenpil?
Sluiten