Redactie
Redactie Eten 2 jun 2016

Stop de persen: op deze wijninnovatie wachten we al jaren

Dat een glas per wijn goed voor je is, is een bewezen feit. Dat op zich is heuglijk nieuws, ware het niet dat het doorgaans een probleem met zich meebrengt: dat een fles niet per se in één keer opgaat. Wat vaak resulteert in halfvolle mooie flessen waarvan de resterende inhoud na een paar dagen door de gootsteen gaat: niet meer te drinken. Eeuwig zonde.

Lang leve de voortschrijdende technologie, en met name een lauwerkrans voor het Amerikaanse (wijn)bedrijf Kuvée. Die hadden namelijk al een wijnfles met touchscreen ontwikkeld (geen grap), evenals een wijnfles met wifi (ook geen grap). Maar nu komen ze wat mij betreft met een absolute winnaar: een wijnfles die garandeert dat de inhoud maar liefst 30 dagen goed blijft.

Ondoorzichtige, aluminium fles

Hoe dat kan? Je giet de gekochte wijn in de aluminium fles, waarvan de opening zodanig ontworpen is dat er geen zuurstof in de fles kan komen (die zuurstof zorgt er namelijk voor dat je wijn bederft). Daarnaast kan er door de ‘klep’ ook geen licht bij, want ook dat komt de smaak niet ten goede. Bovendien is de fles door het aluminium lichter dan glas, compacter en – hoera voor het milieu – beter recyclebaar.

Bron: Kuvée

Gadgets galore

We noemen deze zogeheten Smart Bottle met recht een gouden uitvinding. Niet alleen voor mensen die er gemiddeld langer dan twee dagen (of twee uur) over doen om een fles op te drinken, maar ook voor mensen die van variatie houden (dan weer wit, dan eens rood, dan weer rosé) en daardoor vaak met allemaal halflege flessen blijven zitten. Ook daar heeft Kuvée trouwens een gadget voor bedacht: de touchscreen geeft aan wanneer je de wijn voor het laatst geopend hebt; hoeveel wijn er nog precies in zit en suggesties voor wat er bij deze wijn allemaal lekker is. Plus de mogelijkheid om meteen meer flessen te bestellen, want er is natuurlijk wel handel nodig om al deze knappe dingen te ontwikkelen.

Quanta costa?

En dan nu het minder leuke nieuws: de slimme fles is niet goedkoop. Je koopt het aluminium kunststukje voor 199 dollar (bijna 180 euro). Daar krijg je dan wel vier flessen wijn bij. De eerste Amerikaanse verzending staat gepland voor oktober. Wie vraagt het bedrijf wanneer ze naar Europa komen?

Excuus nodig om een fles wijn open te trekken? 12 x redenen waarom wijn drinken goed voor je is>

Reageer op artikel:
Stop de persen: op deze wijninnovatie wachten we al jaren
Sluiten