Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 15 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

Stop met klagen

Ben jij er zo eentje die alleen kijkt naar wat er verkeerd gaat op een dag? Is het glas meestal half leeg? Kop op, je bent gewoon even in de val die klagen heet gevallen.

No worries, dat overkomt iedereen (zelf de meest relaxte mensen) eens in de zoveel tijd. Maar klagen laat je niet beter voelen, sterker nog: het vreet energie. Hieronder drie redenen waarom we klagen. Én simpele manieren om dat niet meer te doen.

We zijn verveeld

Als we ongeïnspireerd zijn, zoeken we graag naar dingen om over te klagen. Het is immers makkelijker om je energie te storten in negativiteit dan creatief aan de slag te gaan en een manier te vinden om jezelf te stimuleren iets leuks te doen. De beste manier om dit patroon te doorbreken is om je focus te verleggen. Stop met klagen en ga iets vieren. Bijvoorbeeld: klaag je weer eens over de lunch op je werk, bedenk dan wat voor een heerlijk maal je vanavond gaat koken. In plaats van te kijken naar wat je niet leuk vindt denk je over dingen na waar je wél op dat moment iets aan kunt doen. Wanneer je je realiseert dat je dingen ook echt kunt veranderen, krijg je vanzelf minder behoefte om te klagen.

We zijn niet blij

Vaak klagen we over de negativiteit om ons heen, maar vergeten we dat we zelf ook zo zijn. Typisch voorbeeld: roddelen over mensen die roddelen. We projecteren onze ontevredenheid door over andere mensen te klagen, of over onze omgeving of het leven in zijn algemeenheid. Het is veel makkelijker om andere dingen de schuld te geven. Maar, geheimpje: werken aan je eigen negativiteit werkt vaak bevrijdend omdat je het kunt veranderen. Focus op de leuke dingen die jou blij maken.

Volgens onderzoek is het écht zo dat focussen op de dingen die je blij maken ook echt voor blijdschap, energie en opwinding zorgen. Zet drie keer per dag een alarm, wanneer het afgaat doe je iets simpels om je focus even te veranderen. Draai je favoriete nummer, schrijft op waar je op dat moment dankbaar voor bent of bel een vriendin.

Het is een gewoonte

Hoewel ik best goed ben in niet meer klagen, heb ik nog altijd van die momenten dat het ineens naar boven komt. De beste manier om een gewoonte tegen te gaan is om je er bewust van te zijn en voortaan andere keuzes te maken. Iedere keer dat je jezelf betrapt en besluit om positiver door het leven te gaan werk je aan je nieuwe patroon.

Klagen, net als ieder andere gewoonte, kan lastig zijn om mee te stoppen. Klagen over een situatie geeft ons het gevoel dat we er geen invloed op hebben, en dat we daarom niet verantwoordelijk zijn om er iets aan te doen. Je nieuwe gedrag maakt je blijer, lichter en energieker, en dat straal je uit naar iedereen om je heen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Stop met klagen
Sluiten