Redactie
Redactie Verhalen 8 aug 2017

Vrouwen: stop met ‘sorry’ zeggen (en dit is waarom)

Voordat je gelijk afhaakt: sorry zeggen als je iets verkeerd gedaan hebt of iemand gekwetst hebt, is nog altijd the way to go. Maar al die ingesleten onnodige sorry’s die over en weer in het rond vliegen: sorry hoor, maar kunnen we daar eindelijk eens mee stoppen?

Toen ik de vriend net ontmoet had, was het een van de eerste dingen die hem opvielen. ‘Wat zeg jij vaak sorry, heb je zelf wel door hoe vaak?’ Nee, dat had ik niet. Totdat hij elke keer dat ik het sorry-schip inging, me verplichtte om ‘oeps’ te zeggen. Bloedirritant, maar ook behoorlijk ontnuchterend: ik zei inderdaad verdomd vaak nodeloos sorry.

Sorry!

‘Sorry dat ik stoor, maar…’ – wanneer je een vraag wil stellen aan een collega. ‘Sorry’ – als je per ongeluk wellicht iets te dicht tegen iemand aan staat in de tram. ‘Sorry, maar ik begrijp echt niet…’ – als ik tegen de vriend klaag over iets raars wat z’n moeder gezegd heeft. ‘Sorry, mogen wij misschien bestellen?’ – in een restaurant. ‘Sorry…’ – zomaar, gewoon, zonder reden.

Fijngevoeligheid

Het komt niet totaal als een verrassing dat vrouwen zich over het algemeen vaker verexcuseren dan mannen. Hoe dat komt, is wetenschappelijk onderzocht. De conclusie: vrouwen zeggen vaker sorry omdat ze iets eerder beledigend vinden dan mannen. Dat zou je vrij kunnen vertalen naar ‘mannen zijn lomper’ dan vrouwen, maar dat zou veel te kort door de bocht zijn. Aardiger is het om te stellen dat vrouwen fijngevoeliger zijn dan mannen. Dat bleek ook uit aanvullend onderzoek, dat constateerde dat mannen over het algemeen beledigingen doorgaans als minder kwetsend ervaren dan vrouwen dat doen.

Kortom: vrouwen zijn empathischere wezens dan mannen die zich makkelijker en vaker in de positie van een ander verplaatsen. Uit angst om iemand voor het hoofd te stoten (weer die verdomde empathie), is de ‘sorry’ in ons dagelijkse vocabulaire geslopen. Te pas en te onpas. In plaats van gewoon (direct) te vragen wat we willen, wordt vrijwel elk verzoek voorafgegaan door ‘sorry’.

Ontmoedigingsbeleid

Thuis voeren wij een zogeheten zinloos-sorry-ontmoedigingsbeleid: er mag alleen sorry gezegd worden als een excuus op z’n plaats is, overbodige sorry’s zijn niet nodig. Op die manier hopen we de dochter te leren dat ze alleen haar excuses hoeft aan te bieden voor dingen waar ze daadwerkelijk iets aan kan doen, en dat het in veel andere situaties niet nodig is. Toegegeven: de vriend is beter in het uitdragen van de boodschap dan ik.

Ik weet niet of het idee om de sorry te vervangen voor ‘oeps’ iemand aanspreekt – het heeft inderdaad een hoog tuttigheidsgehalte. Maar daarnaast ook een evenredig groot slagingspercentage, want ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik nog maar zelden sorry zeg. Waar ik dan wel weer vaak sorry voor zeg, voor het feit dat ik geen sorry zeg. Sorry daarvoor trouwens. Oeps.

Het zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen: 18 x geldige excuses die elke moeder mag gebruiken

Reageer op artikel:
Vrouwen: stop met ‘sorry’ zeggen (en dit is waarom)
Sluiten