Redactie
Redactie Body 9 mrt 2015

Stop Moeder SterfteDagelijks geven we op Famme leuke, nuttige en vermakelijke tips over hoe je het leven als moeder (nóg) leuker, nuttiger of vermakelijker kunt maken. En soms is dat niet eens ons doel, maar proberen we je gewoon even aan het lachen te maken, je wenkbrauwen te doen fronzen of zomaar even af te leiden van de alledaagse dingen die het leven bij vlagen zo leuk, verdrietig, vermoeiend en/of fantastisch tegelijk maken. En soms doen we iets anders: je met je neus op de feiten drukken. Zoals nu. Feit: elke dag sterven wereldwijd ongeveer 800 vrouwen door oorzaken die gerelateerd zijn aan zwangerschap of optreden tijdens de bevalling.

Feit: het gaat hier om 800 oorzaken die te voorkomen waren.

Feit: 99 procent van deze vrouwen wonen in ontwikkelingslanden.

Feit: 800 vrouwen per dag komt neer op ongeveer 33 vrouwen per uur. Ongeveer elke twee minuten sterft er dus één vrouw aan de gevolgen van haar zwangerschap of bevalling. 

Feit: In Nederland is de kans dat vrouwen tijdens hun zwangerschap of in het kraambed sterven gelijk aan 1 op de 10.500 vrouwen. In Somalië overleeft één op de zestien moeders de zwangerschap of de bevalling niet.

MDG #5


In 2000 presenteerde de Verenigde Naties de Millennium Development Goals (MDG): acht internationale afspraken die als doel hebben armoede de wereld uit te helpen). Het vijfde doel richtte zich op het terugbrengen van moedersterfte: ‘In 2015 sterven er minder vrouwen door zwangerschap’.

Het jaar van de waarheid


Het is 2015. En is er ruimte voor een vrolijke noot, want ondanks de angstaanjagende cijfers waar dit stuk mee opende, is er sinds 1990 sprake van een daling in moedersterfte van 45 procent. Dat betekent dat er vóór 1990 wereldwijd elke minuut een vrouw overleed. Toch komt deze bijna-halvering nog altijd niet in de buurt bij de ten doel gestelde daling van 5,5% per jaar. Tot vorig jaar bleef dat percentage steken op 2,6% afname in ‘moederdoden’. Waaraan sterven deze moeders (to be)?


In de meeste gevallen gaat het om complicaties die tijdens een zwangerschap optreden. In sommige gevallen gaat het om complicaties die wellicht al voor de zwangerschap aanwezig waren, maar tijdens de zwangerschap verergerden. Van alle complicaties gaat het in bijna driekwart van de sterftegevallen om de volgende zaken:

– ernstige bloedingen (met name nadat het kind ter wereld gekomen is)

– infecties (eveneens meestal na de bevalling)

- hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap (zwangerschapsvergiftiging)

– complicaties tijdens de bevalling

- onveilige abortus

Wat kunnen wij doen om een mooie eindsprint in te zetten richting het eind van 2015?


Simpel. De actie van Cordaid Memisa heet Stop Moeder Sterfte (SMS) en vraagt jou om €2,50 te doneren. Sms het woord ‘moeder’ naar 4333: met vier smsjes bevalt er ergens ter wereld een moeder op een veilige manier. Precies zoals wij gewend zijn. Zoals het hoort. Doe jij ook mee? 
Want 2015 is gelukkig nog niet voorbij. 

Voor meer informatie over Moedersterfte en dit specifieke Millennium Development Goal: World Health Organisation (WHO).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Stop Moeder Sterfte


Sluiten