Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 6 mrt 2015
Leestijd: 3 minuten

#StopJoFrost: ‘Lieve ouders, Jo Frost is niet dé norm’

1,3 miljoen Nederlanders zagen afgelopen dinsdag hoe Supernanny Jo Frost in het RTL 4 programma Nanny on Tour moeder Roelina hielp. De mama van twee wist niet meer hoe ze haar onhandelbare kinderen moest opvoeden. Al snel kwam op Twitter de hashtag #StopJoFrost voorbij, want zijn strafbankjes en silent treatments de enige oplossing in zo’n geval?

‘Ik zat het programma te kijken en werd er gewoon een beetje triest van,’ vertelt journaliste en aanhanger van #StopJoFrost Roos Schlikker. ‘Ik dacht: ben ik nou de enige met dit gevoel? Nee dus, op Twitter deelden een aantal pedagogen en artsen staan mijn mening. Want: opvoeden hóéft niet op deze manier. Het kan ook anders.’

De aanpak van Jo Frost lijkt op tv ideaal. Ze werkt heel strikt met een systeem van straffen en belonen. Willen de kinderen niet naar bed, dan moet moeder ze stoïcijns terug in bed stoppen. Doen ze iets wat niet mag, dan moet het kind op Jo’s befaamde ‘naughty step’ ofwel: het strafbankje. En niet zonder succes, want aan het eind van iedere aflevering zijn de vervelende kinderen poeslief en zijn de ouders een stuk minder gestrest.

De time-out

Roos: ‘Ik ben zelf moeder van twee jongens, van drie en vijf jaar oud, die af en toe een strenge aanpak kunnen gebruiken. Vroeger gaf ik ze een time-out en stuurde ik ze naar hun kamer. Het hielp weinig en ik werd er zelf hartstikke ongelukkig van. Ik houd niet van conflicten, dus ik dacht: kan ik dit niet gewoon oplossen als een volwassene? Ik denk dat je beter meer kunt communiceren. Dat je gewoon moet zeggen: ‘Zeg kleine man, heb jij niet gewoon even een knuffel nodig?’ Er is altijd wel een reden voor vervelend gedrag.’

Dit is precies de reden waarom de groep van artsen, pedagogen en journalisten #StopJoFrost begon. Natuurlijk moet er discipline zijn, maar er wordt niet stilgestaan bij wat er met de kinderen aan de hand is. De groep stelt dat in het programma van Jo Frost de vervelende kinderen gewoon worden geëlimineerd. Zoals afgelopen week. De kleine Scott deed telkens het licht aan als hij moest gaan slapen. Jo draaide de lamp er vervolgens uit. Roos: ‘Praat met het kind! Misschien is hij wel hartstikke bang in het donker. Wat maakt het uit of het jongetje met het licht aan inslaapt, als hij zich daar toch prettig bij voelt?’

Niet het antwoord op álles

De moeder geeft een voorbeeld. ‘Laatst was mijn zoontje een beetje narrig, na een kwartiertje zeuren kwam hij naar me toe: ‘Mama, volgens mij heb ik gewoon een beetje honger.’ Nou super, ik heb een lekkere, grote boterham voor hem gesmeerd. Door over gevoelens te praten, krijgen kinderen inzicht in hun humeur en weten ze dat verschillende factoren (honger, vermoeidheid) er invloed op hebben.’

De actiegroep vindt de methode van Jo Frost te eenzijdig en zelfs schadelijk voor kinderen en ouders, omdat er te weinig aandacht is voor de gevoelens van het kind en waar hun gedrag vandaan komt. Het is geen langetermijnoplossing. De ouders, opvoeddeskundigen en pedagogen zijn bang dat veel onzekere ouders de opvoedmethode van Jo Frost als de norm zien. Roos: ‘Ik ben ook niet perfect. Ik schreeuw ook wel eens in huis terwijl ik dat niet wil. Maar ik probeer het wel sámen met met mijn kinderen gezellig te maken en niet heel erg boven ze gaan staan als ouder. Luister naar je kind, werk aan een sterke band en doe vooral wat bij jouw kind past!’

Wat vind jij van supernanny Jo Frost? Leer je van haar programma of word jij er, net als Roos Schlikker, een beetje verdrietig van? Laat het weten op onze Facebook-pagina.

Nee, je bent niet de enige… 7 dingen die we dachten over opvoeden vóórdat we kinderen kregen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
#StopJoFrost: ‘Lieve ouders, Jo Frost is niet dé norm’
Sluiten