Wil jij stoppen met de anticonceptiepil? 5x tips van experts

Gezondheid Valéry de Voijs 9 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Er kunnen tal van redenen zijn waarom jij besluit om te stoppen met de anticonceptiepil. De beslissing om te stoppen met de anticonceptiepil is misschien heel gemakkelijk, maar toch kan het voor jouw lichaam helemaal niet gemakkelijk zijn. Experts geven vijf handige tips om de overgang gemakkelijker te laten verlopen.

Hét beste advies van experts: “Luister naar je gut feeling.” Letterlijk dus.

Stoppen met de anticonceptiepil

Veel vrouwen ervaren klachten wanneer zij stoppen met de anticonceptiepil. Onregelmatige menstruatie, gewichtstoename, hormoonschommelingen en acne zijn veelvoorkomende klachten wanneer vrouwen stoppen met het nemen van de pil. Deze klachten kunnen soms zo vervelend zijn, dat het als reden wordt gebruikt om niet te stoppen. Zonde natuurlijk.

Een aantal experts verdiepten zich in deze klachten en kwamen tot de conclusie dat het anders kan. Met een aantal handige tips leggen zij uit hoe jij de overgang gemakkelijker kan laten verlopen als jij besluit om te stoppen met de anticonceptiepil. In een interview met TheEveryGirl geven Dr. Trevor Cates en Jade Mesquita uitgebreid advies en informatie.

1. Eet voedzame maaltijden

Mesquita legt uit dat voeding en hormonen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wat jij eet, heeft dus direct effect op jouw hormoonhuishouding. Het is daarom heel belangrijk dat je op jouw voeding let. Nu hoef jij echt niet meteen een health freak te worden, maar het tijdstip en combinatie van ingrediënten kan een heleboel verschil maken.

Wanneer je stopt met de anticonceptiepil is het heel belangrijk om jouw bloedspiegel in balans te houden. Zorg er daarom voor dat iedere maaltijd bestaat uit voldoende eiwitten, vetten en voedzame koolhydraten: “In plaats van gewoon een banaan te eten, combineer het met Griekse yoghurt voor eiwitten en amandelboter voor wat gezonde vetten”, stelt Mesquita voor.

Dr. Cates adviseert daarbij om bij je huisarts te checken of het veilig is om extra supplementen in te nemen. “Als het mogelijk is, probeer dan voldoende B-12, B-6, magnesium, selenium en zink te slikken.”

2. Ga voor rustige work-outs

Volgens de experts is het heel belangrijk om jouw lichaam op een rustige manier te letten wennen aan de nieuwe hormoonhuishouding. Het is dus helemaal niet nodig om een intense bokstraining in te plannen. Je zult veel meer hebben aan een rustige cardio work-out of een yin yogales.

3. Vermijd stress

Natuurlijk willen we altijd stress vermijden, maar wanneer jij stopt met de anticonceptiepil is het extra belangrijk dat jij geen (of weinig) stress hebt. Wanneer jij een verhuizing of drukke periode op je werk in het verschiet hebt, zal het beter zijn om het stoppen met de pil even uit te stellen. Je wil er namelijk voor zorgen dat er geen stressvolle dagen in op de planning staan. Stress kan namelijk een enorme impact hebben op het lichaam, vooral op onze hormonen.

“Als we gestrest zijn en geen goede nachtrust krijgen, kan dit de bijnierfunctie, cortisol en het zenuwstelsel aantasten”, legt Dr. Cates uit. Ze raadt aan om minstens 6 tot 8 uur slaap per nacht te krijgen en elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Naast voldoende slaap raadt zij aan om andere methoden toe te passen, zoals mediteren, yoga of het bijhouden van een dagboek.

4. Een goede darmflora is het halve werk

Jouw darmen zijn ontzettend belangrijk voor jouw algemene gezondheid. Niet alleen zorgen darmen voor ontgifting, maar het bepaalt ook de gezondheid van je hersenen. Het is dus belangrijk om goed voor je darmen te zorgen. Hoe? Door bijvoorbeeld het eten van chiazaden en kruisbloemige groente, zoals bloemkool, brocolli, en spruiten. Het kan zijn dat je na het stoppen van de anticonceptiepil een opgeblazen gevoel hebt. Het is volgens de experts heel belangrijk om naar je gevoel te luisteren: “Listen to your gut feeling.” Letterlijk dus.

5. Maak een plan wanneer je stopt met de anticonceptiepil

Ten slotte raadt Dr. Cates aan om een duidelijk plan te maken. Als jij namelijk niet ongepland zwanger wil worden, is het verstandig om een alternatieve vorm van anticonceptie te nemen. “Of het nu gaat om een ​​niet-hormonaal spiraaltje of om het bijhouden van jouw vruchtbare dagen; het volgen van je ovulatie is een heel krachtig iets, en het is iets waar we geen toegang toe hebben als we anticonceptiepillen gebruiken.”

Deze 6 verrassende factoren zorgen ervoor dat de anticonceptiepil minder goed werkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme