Redactie
Redactie Kids 20 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Zijn je peuter en de speen onafscheidelijk? Dankzij deze tips is je kind zo van de speen af

De speen: je hebt er waarschijnlijk een haat/liefde verhouding mee. In het begin is zo’n speen heel schattig en ook handig, maar hoe ouder je kind wordt, hoe meer het ‘spenen’ een gewoonte wordt. Volgens de tandarts kan een kind dat goed praat in principe tot een jaar of zeven een speen in tijdens het slapen, maar of dat echt nodig is…

Op een gegeven moment vind je het wel tijd worden dat de speen voorgoed de prullenbak in gaat. Je kind denkt daar misschien anders over, maar gelukkig zijn er een paar goede manieren om zonder veel verdriet je kleintje te laten stoppen met de speen.

Stoppen met de speen

1. Langzaam afbouwen

Baby’s hebben een zuigbehoefte, de ene baby wat meer dan de andere. Een speen is dan fijn om bij de hand te hebben, je mini wordt er rustig van en valt er misschien zelfs mee in slaap. En ook dat is prima: uit onderzoek blijkt namelijk dat een speen de kans op wiegendood vermindert. Als je baby richting dreumesleeftijd gaat, kan je het speentje na het inslapen weghalen. Stop rond de eerste verjaardag helemaal met de speen.

2. Geef je kind de ruimte

Als je een- of tweejarige nog graag een speen bij zich heeft, geef hem dan de ruimte en bouw rustig af. Op deze leeftijd is de speen vaak een vertrouwde gewoonte, een troost. Je dreumes pakt de speen er daarom meteen bij als ‘ie moe of verdrietig is. Leg uit dat de speen alleen voor het inslapen is en haal ‘m daarna ook uit het bedje.

Zorg ervoor dat je mini overdag niet zelf zijn speen kan pakken. Vraagt je kindje ernaar als ‘ie verdrietig is? Kijk dan voor een alternatief zoals een knuffeltje, of een heel dikke knuffel van mama. Let er zelf natuurlijk ook op dat je de speen niet meteen aanbiedt bij een huilmomentje.

3. Gooi de speen samen weg

Waarschijnlijk wil je voor de basisschooltijd van de speen af zijn, maar wat als je peuter erg gehecht is aan de speen? Je kind is nu op een leeftijd dat hij veel begrijpt, dus leg duidelijk uit dat jullie de speen gaan weggooien. Als beloning mag hij een cadeautje uitzoeken. Je zal zien dat de eerste dagen nog lastig zijn, maar bedenk ook dat je peuter moet wennen om zonder speen te zijn. De dagen erna worden makkelijker en na een week is de speen helemaal uit het systeem van je kindje.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zijn je peuter en de speen onafscheidelijk? Dankzij deze tips is je kind zo van de speen af
Sluiten