Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 11 mrt 2017

Van het strand worden we rustiger, creatiever en minder gestresst

In de zomer (en winter) trekken we massaal naar fijne stranden, hunkerend naar zon, zee en andere ziltigheden. Natuurlijk om de voor de hand liggende reden dat er weinig dingen fijner zijn dan met de zon op je huid op het strand liggen, maar er is nog een reden: op het strand zijn is ontzettend goed voor ons brein en gemoedstoestand.

Dat ons humeur significant verbetert bij (zon)licht wisten we al, maar onderzoek wijst uit dat ook op, onder, in of vlakbij water zijn de kans op depressie doet afnemen. Ook worden we er een stuk kalmer – lees: minder gestresst – van. Het doet andere stimuli die ons brein tarten verstillen, zo luidt de redenering.

Strand of blauw water

Dit en meer betoogt maritiem bioloog Wallace Nichols in zijn boek Blue Mind. In dit boek combineert hij neurowetenschappelijke feiten met persoonlijke verhalen van mensen die aan den lijve hebben ondervonden hoe blauw water in hun nabijheid een positief effect heeft gehad op hun prestaties, rust, angsten en persoonlijk succes.

Onze hersenen worden rustig van de kleur blauw

Het hoeft overigens niet per se een oceaan te zijn; een meer, ven of rivier heeft over het algemeen hetzelfde effect, zolang het water maar blauw is.

De mooiste kleur ter wereld

De reden daarvoor is dat onze hersenen rustig worden van de kleur blauw. Nog een grappige bijkomstigheid: vlakbij water zijn, zorgt voor een flinke toename in onze creativiteit – dat wordt namelijk eveneens aangewakkerd door de kleur blauw. Waarmee meteen verklaard is waarom blauw de lievelingskleur is van de meerderheid van de wereldbevolking.

Verder had die lievelingskleur ook oudroze of mahoniebruin kunnen zijn, wij weten wat ons te doen staat: hoog tijd om de zomervakantie meteen te gaan boeken!

Alsof dat niet genoeg overtuiging is: 5 redenen om met kinderen naar het strand te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Van het strand worden we rustiger, creatiever en minder gestresst
Sluiten