Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezondheid 24 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Kinderarts-immunoloog over streptokokken: ‘Ouders moeten weten wanneer ze aan de bel moeten trekken’

Naast de griep, verkoudheid en het RS-virus heerst op dit moment ook de streptokokkeninfectie. Steeds meer kinderen krijgen een infectie van deze bacterie. Moeten ouders zich zorgen maken?

Afgelopen week kwam in het nieuws dat er al een paar kinderen zijn overleden aan een Groep A streptokokkeninfectie. Dat is schokkend om te horen, maar gelukkig kunnen wij je geruststellen: volgens kinderarts-immunoloog Emmeline Buddingh van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijft dit zeer zeldzaam, dat vertelt ze aan J/M Ouders.

Meer overlijden door streptokokkeninfecties

Buddingh geeft toe dat het aantal kinderen die aan een Groep A streptokokkeninfectie overlijden meer is dan voorafgaande jaren. Het is dan ook goed dat met name huisartsen en kinderartsen alert zijn. “Voor jonge kinderen tot 5 jaar oud is dit virus het gevaarlijkst. Voor ouders is er niet zoveel veranderd, ze moeten net als altijd goed naar hun kind kijken en als hij zieker wordt, contact met de huisarts opnemen.”

Hoe komt het dan dat het aantal dat overlijdt hoger is dan eerdere jaren? “Daar zijn een aantal theorieën over die we nog aan het uitzoeken zijn. In het voorjaar zagen we ook dat meer kinderen een Groep A streptokokkeninfectie hadden, het grootste deel van de kinderen hadden voorafgaand een waterpokkeninfectie gehad, dat is een bekende risicofactor. In de jaren van de coronapandemie waren er minder kinderen met waterpokken, waardoor je daarna een inhaalslag krijgt. En het lijkt erop dat we nu meer kinderen zien die eerst een luchtweginfectie hadden en daarna een longontsteking met de streptokok krijgen.”

Meer virusinfecties

Volgens Buddingh zien we momenteel meer virusinfecties bij kinderen, zo heerst er nu ook meer griep dan de afgelopen jaren. Er gaan veel meer infecties rond dan tijdens de coronapandemie. Er waren toen meer maatregelen, volwassenen waren voorzichtiger en we moesten vorig jaar in de winter in lockdown. “Dat soort maatregelen hebben toen niet alleen tegen corona geholpen, maar ook tegen allerlei andere virusinfecties.”

De symptomen van een streptokokkeninfectie zijn onder andere koorts, misselijkheid, overgeven, keelpijn en plekjes op de huid. Bij sommige symptomen hoef je niet per se wat te doen en gaat het vanzelf weer over. “Belangrijker is dat ouders weten wanneer ze aan de bel moeten trekken. Een kind mag hoge koorts hebben, dat komt heel veel voor, juist bij virusinfecties. Als je ziet dat je kind eerst lijkt op te knappen en daarna toch zieker wordt, dan kan het zijn dat er bovenop die virusinfectie toch een bacterie is gekomen. Dat is het moment om aan de bel te trekken bij de huisarts.”

Andere gezinsleden beschermen

Op dit moment hoeven andere gezinsleden niet beschermd te worden als één kind in het gezin een ernstige Groep A streptokokkeninfectie heeft. Behalve bij een aantal specifieke ernstige vormen, daar kan wel het advies zijn om andere huisgenoten voor de zekerheid ook antibiotica te geven. “Maar daar hoeven mensen thuis niet op te letten, dat horen ze vanzelf in het ziekenhuis als dat nodig is. De GGD let daarop. Voor de meeste streptokokkeninfecties is dat niet nodig.”

Kinderen die (mogelijk) een streptokokken infectie hebben of hebben gehad, mogen wanneer ze zich daar goed genoeg voor voelen gewoon naar school of het kinderdagverblijf. “De meest besmettelijke periode is wanneer de infectie wordt vastgesteld of wanneer de kinderen zijn hersteld. Vaak is dat op dat moment dan al geweest.”

5 simpele manieren om de weerstand van je kind te verhogen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme