Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Persoonlijk 16 mrt 2018

Oh no! Volgens onderzoek is stress hartstikke besmettelijk

Met je wederhelft deel je heel veel: liefde, eten, geheimen. Maar er is nog iets wat jullie van elkaar overnemen, blijkt uit nieuw onderzoek. Niet zo fijn: het is stress, ai!

Onderzoekers van de Universiteit van Calgary in Canada zijn erachter gekomen dat stress besmettelijk is. Het onderzoek is gepubliceerd in het maart-nummer van Nature of Neuroscience.

Ook interessant: Op deze leeftijd ervaren vrouwen de meeste (heftige) stress in hun leven

Het onderzoek: stress bij muizenkoppels

Voor het onderzoek observeerden de wetenschappers koppeltjes mannelijke en vrouwtjes muizen. Ze namen een muis uit elk koppel die milde stressgevoelens kreeg.

Vervolgens werd de muis weer bij zijn wederhelft gevoegd. De wetenschappers keken naar de herscencellen van de muizen. Wat bleek? Bij de muis die blootgesteld was aan stress, was dit terug te zien in de hersenactiviteit. Mààr hetzelfde was ook te zien bij de partner van de muis.

Hoofdonderzoeker Toni-Lee Sterley: ‘Ons onderzoek laat zien dat de hersenen veranderen door de stress die een ander ervaart. De muizen die eerst ontspannen waren, raakten ook gestrest door hun partner. Hetzelfde effect is mogelijk bij mensen.’

Must read: Wetenschap zegt: je kinderen vroeg naar bed brengen verlaagt stress

Zorgen maken om je partner

Dit resultaat is eigenlijk misschien nog niet eens heel verrassend. Als je partner gestrest is, ga je je zorgen maken. Je wederhelft gedraagt zich in zo’n situatie nu eenmaal anders dan wanneer ‘ie hartstikke vrolijk is.

Hierdoor kan jij het probleem willen oplossen of de boel proberen te sussen. En dat kan – juist ja – weer stress met zich meebrengen. Ga voortaan dus maar lekker relaxen samen. 😉

Stress voorkomen? Hanteer deze 6 principes qua mindset

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Oh no! Volgens onderzoek is stress hartstikke besmettelijk
Sluiten