Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 15 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Dreumesen moeten al op stress worden getest, stelt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid

Volgens het Nederlands Centrum jeugdgezondheid (NCJ) zouden dreumesen van één en twee jaar zouden al moeten worden getest op stress. Kinderen die namelijk in hun eerste levensjaren last hebben van chronische stress, hebben op latere leeftijd grotere kans op gezondheidsklachten, zoals een burn-out.

Het centrum wil het stresshormoon opsporen bij kinderen onder de drie jaar om eerder te kunnen ingrijpen. Je kunt bijvoorbeeld cortisol (een stresshormoon) via het haar meten.

Stresshormoon meten

NCJ-adviseur Frans Pijpers vindt dat we dat bij kleine kinderen – naast het meten van de lengte en het gewicht – ook moeten gaan doen, vertel hij aan het AD. ‘Soms weet je zelf niet eens dat je stress hebt, als we dat kunnen meten, kunnen we ook eerder kijken hoe dat kan worden opgelost.’ Pijpers vindt dat er ook nog een meetmoment in de puberteit zou moeten komen.

Hoge druk

Kinderen ervaren vaak hoge druk. Studenten gaan gebukt onder burn-outs. Volgens het NCJ zijn veel van die klachten terug te leiden naar de eerste duizend dagen van hun leven, waarbij wordt gerekend vanaf het begin van de zwangerschap. Als kinderen in die periode, wanneer de hersenen zich gaan ontwikkelen, te veel stress ervaren, zijn ze ook op latere leeftijd vatbaarder. Er zullen dan eerder klachten komen als burn-outs, depressie en hart- en vaatziekten.

Nieuw onderzoek toont aan dat zes minuten lezen stress vermindert met 68%

Genoeg redenen

Volgens het NCJ zijn zijn dit genoeg redenen om ‘Early Life Stress’ hoger op de agenda te plaatsen. Het probleem is namelijk veel groter dan we denken. Stress bij jonge kinderen kan allerlei oorzaken hebben: van armoede tot een drukke thuissituatie met werkende ouders.

Uit onderzoek van het NCJ naar chronische stress bij kinderen, blijkt dat naast de eerste duizend dagen ook de adolescentie cruciaal is: allemaal fases waarin de hersenen zich ontwikkelen en stress een blijvende impact kan hebben.

‘We zijn geneigd kinderen te veel te beschermen, maar daardoor worden ze minder weerbaar. Het idee dat we de weg helemaal glad moeten strijken laten we los’, zegt adviseur Yvonne Vanneste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dreumesen moeten al op stress worden getest, stelt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
Sluiten