Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 9 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Ervaar je vaak stress zonder reden? Wellicht heeft dit met je jeugd te maken

Een hele krappe deadlines, een ziek familielid of een lekke band. Je loopt dagelijks tegen factoren aan die veel stress kunnen veroorzaken. Tja, het leven gaat niet altijd over rozen en kan soms erg stressvol zijn. Soms hoeft er niet eens iets aan de hand te zijn of je zit met je handen in het haar.

Komt deze situatie je bekend voor? Ervaar je vaak stress zonder enige aanleiding? Dan kan het wel eens zo zijn dat je veel stress hebt ervaren als kind zijnde. Een nieuwe studie ondervond namelijk dat volwassenen die een stressvolle jeugd achter de rug hebben vatbaarder zijn voor stress.

Cortisol veroorzaakt stress

Het gevoel van stress wordt veroorzaakt door het hormoon cortisol. Meestal stijgt ons cortisolniveau in de vroege ochtend, vanwege een gemiste wekker, een file of een vertraagde trein. Naar mate de uren verstrijken neemt het hormoon af. In de meeste gevallen is onze cortisolspiegel dan ook het laagst voordat we naar bed gaan.

Maar bij sommige mensen is het cortisolniveau relatief gezien altijd hoog. Des te meer stressvolle situaties je meemaakt tijdens je jeugd, des te meer cortisolhormoon je lichaam afgeeft. Zelfs als je ouder bent. Daarmee concludeert het onderzoek dat de mate waarin een kind wordt blootgesteld aan stress een belangrijke rol speelt zijn toekomstige gezondheid.

LEES OOK: In hoeverre heeft jouw stress impact op je kinderen?

Gezondheid en stress

Maar hoezo dan? Van de opvoeding van je kinderen tot akkefietjes met je partner en een hoge werkdruk. Naar mate je ouder wordt speelt stress dagelijks een rol in je leven. Volwassenen die tijdens hun kinderjaren al veel stress hebben gehad krijg dus eigenlijk een dubbele dosis. Dit kan een negatief effect hebben op je gezondheid. Zo is stress verbonden met slaapproblemen en een slechte weerstand.

Hoewel er geen tijdsmachine bestaat om stressvolle ervaringen uit je jeugd te elimineren zijn er wel bepaalde manieren om je cortisolspiegel te verlagen. Zo draagt een gezonde levensstijl bij aan een rustige mindset. Slaap je niet voldoende en eet je veel suikers? Hierdoor kan je cortisolspiegel flink stijgen. Zorg dus voor een stabiel slaapritme en een gezond voedingspatroon.

LEES OOK: 10 tekenen dat je teveel suiker binnenkrijgt

Meditatie

Als je door een heftige stressperiode heengaat heb je wellicht baat bij meditatie. De oefeningen die bij meditatie horen zijn specifiek bedoelt om spanning te beheersen. Ook kun je een wandeling maken om je cortisolniveau op peil te krijgen. Al met al is het belangrijk om goed naar je geest te luisteren om een gezond lichaam te behouden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ervaar je vaak stress zonder reden? Wellicht heeft dit met je jeugd te maken
Sluiten