Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Gezondheid 7 dec 2018

Stress toen je zwanger werd? Dan reageert je kind ook anders op stress

Stress tijdens de zwangerschap is nooit fijn, niet voor jezelf en voor de baby. Je langdurig zorgen maken kan bijvoorbeeld leiden tot een zwakker immuunsysteem – en dus meer gezondheidsrisico’s voor de baby – en problemen tijdens de bevalling. Maar stress vóór de zwangerschap, als de baby verwekt wordt, heeft ook grote invloed.

Dat blijkt uit onderzoek van de Simon Fraser University in Canada. Voor de langdurige studie hebben ze eerst de levels van stresshormoon cortisol gemeten bij moeders, vanaf vóór de zwangerschap tot het punt waarop ze acht weken zwanger waren (met behulp van urine bepaalden ze het moment van verwekking).

Gebeurtenissen die stress veroorzaken

Maar liefst twaalf jaar later keken ze naar hetzelfde hormoon, cortisol, bij hun kinderen. Aan de hand daarvan bepaalden ze de reactie op twee spannende gebeurtenissen:

  1. De start van een nieuw schooljaar
  2. Spreken voor een publiek

Wat bleek? De eerdere stressniveaus van de moeder hadden invloed op de manier waarop de kinderen fysiek reageerden op stress.

Jongens vs.  meisjes

Dat verschil was overigens ook nog anders bij jongens dan bij meisjes. Zonen van vrouwen die hoge cortisollevels hadden gehad vlak na de verwekking bleken bijvoorbeeld relatief erg gestrest te worden als ze in het openbaar moesten spreken. Dochters van die moeders werden juist gestrester van het begin van het nieuwe jaar.

Hoog tijd voor een écht constructieve anti-stress aanpak!

Let op stress-signalen

Waar de invloed precies door veroorzaakt wordt, is nog niet duidelijk, maar het is waarschijnlijk een combinatie van genen en gedeelde omgevingsfactoren.

Wil je nog een kindje proberen te krijgen, zorg er dan hoe dan ook voor dat dat in een zo comfortabel mogelijke omgeving gebeurt, met genoeg tijd voor jezelf.

En weet je toevallig nog dat je erg veel stress had aan het begin van je zwangerschap, let dan nu bij je kind op signalen die op stress wijzen en praat genoeg over situaties die spannend zijn, om zijn of haar emoties op die manier een plekje te geven.

Wist je dat je een stressverslaving kunt krijgen? Zo voorkom je het

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ScienceDaily

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Stress toen je zwanger werd? Dan reageert je kind ook anders op stress
Sluiten