Rosa Bertram
Rosa Bertram Beauty 17 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Striae als kunst: deze kunstenares viert het lichaam mét striemen

Waar striae of ‘stretch marks‘ normaliter goed wordt verborgen en driftig wordt ingesmeerd met allerlei olietjes – want je zal maar streepjes op je buik of been hebben en dat iemand dat dan ziet! -, wordt striae door een Spaanse kunstenares juist ingezet als kunst. And we like it.

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.nl.

De Spaanse kunstenares Cinta Toro Cartró vond dat het hoog tijd was om ons te stoppen met schamen voor ons lichaam en juist een bericht van zelfliefde en body positivity de wereld in te sturen. Dát is gelukt.

Striae als kunst

“Als ik mijn eigen striae niet accepteer, dan accepteer ik mezelf niet,” verklaart de 21-jarige kunstenares uit Barcelona aan BBC News. “Ik haatte mijn striae, maar naarmate ik ouder werd realiseerde ik dat dat belachelijk was omdat ze bij mijn lichaam horen. Mijn hele leven lang.”

En daar heeft Cartró natuurlijk een punt. Waarom schamen we ons zo voor ons eigen lichaam? Door groei en ouder worden, is het krijgen van striae doodnormaal. Het is natuurlijk proces dat bij het leven én ons lichaam hoort.

Doei dieet: body neutraal is het nieuwe fit want daar word je veel gelukkiger van

Natuurlijk speelt het ‘ideale’ schoonheidsbeeld dat jaren lang de boventoon voerde, daarbij een grote rol. Over de invloed van social media en gefilterde beeld van de realiteit nog niet eens gesproken.

Boodschap over zelfliefde

Cartró gelooft erin dat het belangrijk is om je lichaam te accepteren en ervan te houden zoals het is. Dat beamen wij maar al te graag! Dat geldt voor striae, maar ook voor wanneer je putjes hebt of andere ‘oneffenheden’. Elke lichaam, in elke kleur en elke maat mét of zonder streepjes of putjes mag er zijn.

En om dat te benadrukken bedacht Cartró het project striae als kunst en verfde de striae van vrouwen in alle kleuren en maten in regenboogkleuren! Hoe tof?

“Society makes you hate your body. You can work for love your body. I think it’s important to accept all of you.”

Free the nipple

Dit is overigens niet het eerste body positivity-project van de Spaanse kunstenares. Eerder startte Cartró de Free the Nipple én menstruatie-campagne om beide taboes te doorbreken. Want ja, we hebben tepels en já we bloeden, en dat is niets om je voor te schamen of om vies te vinden.

“Love yourself and believe in you. Believe in all the things that form part of you.” Go Cartró!

Zo creëer je meer zelfliefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Striae als kunst: deze kunstenares viert het lichaam mét striemen
Sluiten