Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 18 mei 2018

Fotograaf tovert striae en post-baby littekens om in gouden kunstwerkjes

Engelse fotograaf Grace Elizabeth maakte een fotoserie waarin ze striae en zwangerschaps-littekens van vrouwen op een prachtige manier highlight. Geinspireerd op de Japanse kunstvorm Kinstugi, laat ze vrouwen zien dat dit soort onvolkomenheden het lichaam juist mooier maken. Houden we van.

In Japan bestaat de kunstvorm Kinstugi, waarbij stukjes van gebroken potten aan elkaar worden geplakt met gouden lak.

Kinstugi

Het idee is prachtig: de breuken en imperfecties zijn nu zichtbaar als een deel van de geschiedenis van het aardewerk – niet als iets dat wordt verstopt -, en de heldere, gouden lijnen maken het object nog mooier dan het al was.

Fotograaf

Kinstugi fotoserie

Engelse fotograaf Grace Elizabeth vond de Japanse stijl zo prachtig, dat ze besloot Kinstugi mee te nemen in een fotoserie. ‘Ik wilde dit concept toepassen in intieme foto’s die post-baby lichamen niet laten zien als ‘beschadigd’, maar alle kleine lijntjes en littekens juist omarmen. The Gold Dust Project gaat over de schoonheid van goud en de schoonheid in bijzondere littekens en striae.

LEES OOK: Prachtig: deze moeder maakt kunst van én voor moeders die een keizersnede ondergingen

Onzeker

Het viel Grace al snel op dat vrijwel alle vrouwen die ze fotografeerde heel onzeker waren over hun lichaam. ‘Bijna alle vrouwen hadden een vrij negatief lichaamsbeeld. Ze vroegen me of ik hun dubbele kin kon weg Photoshoppen, of de rolletjes op hun buik. Het groeien van hun lichaam en de veranderingen – soms tijdelijk, soms permanent -, hebben hun lichaamsbeeld een klap gegeven.

Verandering

Grace versierde de striae en littekens met een huidvriendelijke, gouden verf en zoomde ver in op de onvolkomenheden. Niets werd verstopt of achteraf gephotoshopt. Veel vrouwen vonden het spannend om te poseren voor de foto’s, omdat hun imperfecties niet alleen zichtbaar werden, maar ook nog eens werden gehighlight. Toch deden ze mee, omdat juist zij de verandering wilden zijn die ze in de wereld willen zien.

Het effect van de gouden verf verbaasde veel vrouwen. Grace’s werk zal de moeders doen beseffen dat, ook al is de verf er straks af, het juist de imperfecties zijn die ze mooier maken. Hieronder verzamelden we wat foto’s uit de serie. Wij vinden ze prachtig.

fotograaf

Bron: Grace Elizabeth Photography

Popsugar

Reageer op artikel:
Fotograaf tovert striae en post-baby littekens om in gouden kunstwerkjes
Sluiten