Gina Koninkx
Gina Koninkx Beauty 7 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Striae dossier! Hoe komen we aan deze streepjes en komen we er ook weer vanaf?

De meeste vrouwen krijgen op een zeker moment in hun leven met striae (ook wel striemen genoemd) te maken. Dat kan tijdens of na een zwangerschap ontstaan, maar je kunt ook striemen krijgen als je veel bent afgevallen. Hoewel jouw lichaam net zo mooi is mét striae, zijn er genoeg vrouwen die de streepjes liever kwijt zijn dan rijk.

Veranderingen van het lichaam

Laten we even beginnen met benadrukken hoe mooi wij mensen zijn. Vrouwen zijn in staat negen maanden een kind te dragen en hoewel dat de nodige ongemakken met zich meebrengt, is het een waanzinnig fenomeen. Je lichaam ondergaat tijdens deze periode enorme veranderingen om het kindje te kunnen dragen.

Hoewel je écht trots mag zijn op jezelf (we geven je vanaf hier een virtueel schouderklopje) zijn er, laten we eerlijk wezen, genoeg vrouwen die niet per se blij zijn met hun lichamelijke veranderingen. Veel vrouwen vinden het vervelend om striae te hebben. Maar wat is het eigenlijk en kún je er wel weer vanaf komen? Wij beantwoorden hieronder je vragen.

1. Wat is striae?

Striae (ook wel (zwangerschaps-)striemen) genoemd ontstaan op de huid wanneer de huid plaatselijk binnen korte tijd enorm uitrekt. Omdat je binnen negen maanden een enorme buik krijgt als je zwanger bent, is het dus iets dat vaak voorkomt bij zwangeren. Rondom de buik, maar ook rond de borsten, billen of benen van je lichaam.

Striae ziet eruit als kleine, smalle streepjes naast elkaar op de huid. De kleur ervan wijkt enigszins af van je ‘normale’ huidskleur en daarom vallen ze (in jouw eigen ogen in ieder geval) op.

Vergis je niet: dit komt niet alleen voor bij zwangere vrouwen. Het kan net zo goed voorkomen bij mannen of vrouwen die niet zwanger zijn. Vaak als iemand veel afvalt, maar dat is niet in alle gevallen de oorzaak van deze striemen. Hormonale veranderingen, aanleg, de puberteit, medicijnen en ziektes kunnen dit namelijk ook veroorzaken.

2. Kun je voorkomen dat je het krijgt?

Helaas kun je maar moeilijk voorspellen of je wel of niet last gaat krijgen van striae. Als je het ziet, is het namelijk al te ‘laat’. Sommige vrouwen gebruiken bepaalde oliën en masseren hun huid op de plekken waar ze striemen (kunnen) krijgen in met deze olie. Bij de een heeft dat resultaat, bij de ander totaal niet. Echt voorkomen kan in ieder geval niet, verminderen wel.

3. Kun je striemen verminderen als je ze al hebt?

Er zijn manieren om striae te verminderen, daarvoor is het belangrijk om te kijken naar de kleur van de streepjes. Als deze rood, roze of paars gekleurd zijn, zijn ze nog vrij ‘nieuw’. Pas na verloop van tijd krijgen de streepjes een meer witte kleur. Hoe witter de kleur, hoe moeilijker het zal zijn om het ook weer weg te krijgen.

Het is de moeite waard om oliën op de striemen te smeren, baat het niet dan schaadt het niet zullen we maar zeggen. Masseer de olie goed in op de plek waar de striae zit. Let wel goed op, sommige oliën kunnen niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

Als je op tijd begint met smeren, is de kans groter dat de streepjes zullen vervagen. Dat de striae dan ook weer helemaal verdwijnt, is niet reëel. Gelukkig zijn er steeds meer vrouwen die op social media laten zien dat we onszelf beter gewoon moeten leren omarmen. Prachtig zijn we toch?!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mothermag

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Striae dossier! Hoe komen we aan deze streepjes en komen we er ook weer vanaf?
Sluiten