Kun je je studieschuld verzwijgen bij het krijgen van een hypotheek? Zo zit het!
Wat hadden we toch zonder studielening moeten doen? Het maakte het allemaal nét even een stukje makkelijker. En ach, na het afstuderen had je nog honderd jaar om het af te betalen. Slik, dat moment kwam wel erg snel.. En nu je een huis wilt kopen komen er allemaal vragen naar boven.
Wat voor invloed heeft je studieschuld bijvoorbeeld op de hypotheek die je kunt krijgen? Je studieschuld verzwijgen voor het verkrijgen van een hypotheek klinkt verleidelijk, maar kan dat zomaar? Wat zijn de gevolgen?
Je studieschuld en de hypotheek
Hoeveel hypotheek je kunt krijgen is afhankelijk van een aantal zaken: hoeveel je verdient, en hoeveel daarvan maandelijks naar schuldbetalingen gaat. Daar valt dus ook je studieschuld onder. Sinds de basisbeurs in 2015 werd afgeschaft, wordt er door banken een onderscheid gemaakt tussen een studieschuld van mensen die vóór 2015 zijn begonnen met studeren (en een basisbeurs hebben gekregen) en mensen die in 2015 of later zijn begonnen met studeren (en dus onder het leenstelsel vallen).
LEES OOK: Je ideale droomhuis vinden? Vertrouw op je gevoel en neem de tijd
Als je een basisbeurs hebt gekregen, mag je namelijk 15 jaar doen over de terugbetaling van je studieschuld. De weegfactor (je maandlast) in dit geval is 0,75% van je schuld. Als je een schuld hebt van 20.000 euro, zou het dus neerkomen op 150 euro per maand. Dat is dan ook meteen het bedrag dat je minder uit kunt geven aan het afbetalen van je hypotheek. Wanneer je onder het leenstelsel viel, is de weegfactor 0,45%. Zo moet je bij een schuld van 20.000 euro in dat geval maar 90 euro per maand betalen.
Je kunt zelf online via DUO vinden wat de hoogte is van je studieschuld, maar de hypotheekverstrekker zal dit ook uitrekenen. Dit bedrag wordt vervolgens afgetrokken van het maximaal te lenen bedrag. In de eerste situatie, als je de basisbeurs hebt ontvangen, gaat er ongeveer 2 keer je studieschuld van je maximale hypotheek af. Ben je vanaf 2015 begonnen met studeren, gaat er ongeveer 1,2 keer de studieschuld van je hypotheekbedrag af.
Kun je je studieschuld verzwijgen voor je hypotheek?
Nu rest ons de vraag of je verplicht bent om je studieschuld te vertellen, of dat je het kunt verzwijgen. Het antwoord is ja, je kunt je studieschuld verzwijgen. Hoewel je wettelijk gezien verplicht bent om je studieschuld (net als andere betaalplichten) te melden, en er waarschijnlijk ook naar gevraagd zal worden, hoef je het niet te vertellen. Dat komt omdat je studieschuld niet geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), wat betekent dat de bank er in principe niets van weet. Je studieschuld is alleen zichtbaar voor DUO en voor jou.
LEES OOK: Een zero-based budget: dit is hoe het werkt (en waarom het handig kan zijn
Wél is je studieschuld te zien op je bankafschriften. En je afschriften moet je voor de hypotheekaanvraag aanleveren bij je hypotheekadviseur. Grote kans dus dat het wel te zien is. Wie weet kan je dan je hypotheek wel op je buik schrijven.. En dát is niet het enige gevolg dat het verzwijgen van je studieschuld met zich meebrengt.
Geen hypotheekgarantie
Als je een hypotheek hebt, heb je recht op Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat houdt in dat, wanneer je bijvoorbeeld je huis met verlies moet verkopen, je restschuld wordt overgenomen. Dat recht kan vervallen als uitkomt dat je hebt gelogen over je studieschuld. Een voorwaarde van NHG is namelijk dat je er zelf alles aan hebt gedaan om je restschuld zo klein mogelijk te houden.
Geldproblemen
Het is misschien vooral voor jezelf niet zo fijn. Zo’n hypotheekbedrag wordt natuurlijk niet zomaar berekend aan de hand van wat je verdient en wat je schulden zijn. Als je je studieschuld moet afbetalen, en daar is geen rekening mee gehouden, kan het natuurlijk zijn dat je in geldproblemen komt.
Onthoud ook dat je bank kijkt naar eerdere aflossingen op je studieschuld, er wordt niet gekeken naar het oorspronkelijk bedrag. Hoe meer je aflost, hoe meer je waarschijnlijk kunt lenen. Je doet er dus verstandig aan om zo snel mogelijk af te betalen, dat is handiger dan het verzwijgen. Bovendien zijn er nog meer (legale) manieren om je hypotheek omhoog te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de BKR registratie, vermijd spullen kopen op afbetaling.