Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Lifestyle 13 jun 2020
Leestijd: 5 minuten

Een succesvolle salarisonderhandeling: zo pak je het aan

Zodra je begint met werken, is je salaris hartstikke belangrijk. Het voorziet je in levensonderhoud, maar het is ook een fijne waardering voor alles wat je op de werkvloer doet.

Salarisonderhandeling

Het is vanzelfsprekend dat als je net begint met werken, je start met een lager salaris. Naarmate je meer werkervaring opdoet, en misschien verschillende werkgevers hebt gehad, ben je meer waard voor een werkgever en kan je salaris verhoogd worden. Toch heb je de hoogte van je salaris voor een groot deel ook zelf in de hand. Middels een salarisonderhandeling kan jij je werkgever uitleggen en overtuigen van het feit dat je een bepaald salaris waard bent. Maar hoe pak je dit aan? Wij geven tips!

1. Voorbereiding

Zodra je met een mogelijke nieuwe baan gaat starten, of je weet dat je een evaluatiemoment op je werk hebt, is het belangrijk dat je je hier goed op voorbereidt. Wat zou je graag willen verdienen? En is wat je vraagt wel redelijk? Check eens online hoeveel jouw leeftijdsgenoten, met dezelfde werkervaring in dezelfde branche verdienen. Zit je daarboven of eronder?

2. Evalueer jezelf

Altijd verstandig voordat je met een salarisonderhandeling begint. Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren binnen je bestaande rol? Of wat denk je toe te kunnen voegen aan een team als je gaat solliciteren? Wat ging er goed in de afgelopen jaren en wat zijn je sterke kanten? En wat zou je nog kunnen oppakken om meer toegevoegde waarde te kunnen leveren aan jouw rol binnen de organisatie? Heb je bijvoorbeeld een cursus gevolgd waardoor je meer kennis en ervaring kunt toepassen op je werk?

Misschien heb je recentelijk wel meer verantwoordelijkheid op je genomen of heb je extra projecten opgepakt. Zet dit op een rijtje, zodat je voor jezelf helder hebt waarom jij vindt dat je een salarisverhoging verdiend.

Het is hierbij wel belangrijk dat je dit lijstje vanuit de ogen van je werkgever bekijkt. Jouw werk is pas meer waard wanneer je ook meer oplevert.

3. Timing

Heel erg belangrijk. Een jaarlijkse evaluatie is vaak een goed moment om ook je salaris te bespreken. Doe dit echter niet midden in het jaar, of vlak na een eerdere vaststelling van je salaris. Of pak juist je moment nadat je een groot project succesvol hebt afgerond. Hoe meer ervaring je hebt opgedaan en hoe meer successen je hebt behaald, hoe groter de kans is dat je je werkgever kan overtuigen van je waarde.

4. Beperk je niet tot je salaris

Een hoger salaris is natuurlijk fantastisch. Maar als je voelt dat het plafond op dat vlak enigszins is bereikt, zou je ook kunnen onderhandelen over andere zaken die voor jou belangrijk zijn. Misschien worden je reiskosten nog niet geheel vergoed, of vind je het fijn om vaker thuis te werken. Misschien spaart je werkgever nog niet mee voor jouw pensioen, of wellicht kan je per jaar wat meer vakantiedagen krijgen. Geloof ons, deze zaken maken jouw werkende leven ook een stuk aangenamer. Salarisonderhandeling hoeft niet alleen te bestaan uit een hoger salaris.

5. Onderhandelingsruimte

Als je werkgever vraagt wat je graag zou willen verdienen, is het aan te raden om een onderhandelingsmarge in te bouwen. Vraag bijvoorbeeld 10% meer dan dat je eigenlijk zou willen hebben. Als je werkgever hier niet mee akkoord gaat, heb je onderhandelingsruimte.

Als dit echter niet de manier is hoe jij een hoger salaris wil bedingen, is het belangrijk om dit meteen aan te geven. Je deelt jouw gewenste salaris en laat je werkgever weten dat dit echt jouw absolute minimum is. Wees dan wel voorbereid op een minder succesvolle onderhandeling, en de eventuele gevolgen daar van.

6. Vraag snel een indicatie

Als je solliciteert op een nieuwe baan, is het helemaal niet gek om in de eerste gesprekken of rondes al een salarisindicatie op te vragen. Het is heel erg vervelend voor beide partijen als jullie al ver in het proces zijn, en je er dan achter komt dat het salaris niet past bij jouw werkniveau. Bespaar jezelf en je toekomstige werkgever veel tijd door dit zo snel mogelijk duidelijk te maken.

7. Stop op het juiste moment

Het kan soms voorkomen dat werknemers de smaak te pakken krijgen als ze een succesvolle salarisonderhandeling achter de rug hebben. The sky is the limit, toch? Niet altijd. Als je teveel vasthoudt aan je eigen eisen, zonder bereid te zijn om een compromis te sluiten, kan er een vervelende sfeer ontstaan.

Ben je er van overtuigd dat je meer salaris verdient? Stel dan bijvoorbeeld voor dat jullie over een aantal maanden weer een gesprek met elkaar hebben. Zo kan jij je in de tussentijd bewijzen en laat je zien dat je een echte professional bent.

Lees ook:Pas op! Maak deze 5 fouten niet in je carrière

8. Overhaast niks en lieg niet!

Als je een aanbod krijgt van je werkgever, ben je zeker niet verplicht om hier direct op te reageren. Geef duidelijk aan dat je een paar dagen wilt om erover na te denken, en om eventueel tot een redelijk tegenbod te komen.

Wees zo transparant mogelijk en lieg niet. Ook niet over hoeveel je verdiende op je vorige werk. Het kan gebeuren dat een werkgever een salarisstrookje van je vorige werkgever opvraagt. Als ze er dan achterkomen dat je hebt gelogen, kan je wel fluiten naar een goede salarisonderhandeling.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme