Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 17 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Veelbesproken nieuwstopic: Suikers en (rood) vlees levensbedreigend?

Reclamespotjes die gezonde producten promoten schieten uit de grond en de hashtags #fitgirls vliegen om je oren. Steeds meer mensen in je omgeving eten alleen nog maar plantaardig of schrappen alle suikers. In ons kikkerlandje raken steeds meer bewust van wat we consumeren. Gelukkig maar.

Het kan zijn dat je je hier helemaal in kan vinden, het kan zijn dat je dit pure onzin vindt. Iedere dag aardappelen, groenten en vlees moet toch kunnen? En een snoepje kan geen kwaad! Uit onderzoek blijkt dat de hype rondom gezond eten toch een positief effect heeft op de aarde en de mens.

 

Levensbedreigend

Feit: geraffineerde suiker en (teveel) rood vlees is slecht voor onze gezondheid. Hier is de laatste jaren veel aandacht aan besteed in de media, en dat is niet voor niets. Te veel consumptie leidt vaak tot chronische, levensbedreigende ziektes. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen kampen met obesitas, diabetes en kanker als gevolg van een slecht dieet.

Sterker nog; een ongezond eetpatroon blijkt de grootste oorzaak te zijn van deze ziektes. Het aantal zieken door onveilige seks, alcohol én drugs bij elkaar is lang niet zo hoog als de hoeveelheid slachtoffers die ziek zijn als gevolg van ongezonde voeding. Om een voorbeeld te noemen wordt er in Noord Amerika 6,5 keer zo veel rood vlees geconsumeerd als aanbevolen.

Verslavend

Ondanks deze feiten blijven vlees en suiker razend populair onder consumenten. De rijen bij de slagers waren rond de feestdagen kilometers lang. Om nog maar te zwijgen over hoeveel gram suiker er door de huisgemaakte tiramisu werd gedeponeerd.

Toegegeven; deze voedingsproducten zijn hartstikke lekker en daarom ook héél verslavend. Het is dan ook niet gek dat veel mensen ervoor kiezen voor een biefstukje of een donut. Het kan toch ook geen kwaad? Een beetje suiker staat nog niet gelijk aan obesitas. Maar de productie van suiker heeft onwijs veel effect op de CO2 uitstoot. Evenals de vleesindustrie.

Drastische verandering

Het broeikaseffect wordt hierdoor zodanig gestimuleerd, dat – als we zo doorgaan – het niet te realiseren is om alle mensen op de wereld te voorzien van voedsel. Als we onze vlees- en suikerconsumptie inruilen voor groente, fruit en noten beschermen we niet alleen onze gezondheid, maar ook de natuur.

Als we de aarde willen redden moeten we ons eetgedrag drastisch veranderen! Het is wel erg hooggegrepen om 7,53 miljard mensen hiervan te overtuigen. Wel hopen de onderzoekers dat zoveel mogelijk mensen met z’n allen proberen de aarde en haar bewoners te redden.

Wat jij kan doen

Je hoeft heus niet alle suikers en rood vlees uit je leven te verbannen. Bewustwording is de eerste stap. Als je een snoepje eet of een barbecue organiseert, sta dan stil bij het effect van de productie hiervan. Geef vleesvervangers en natuurlijke suikers ook eens een kans. Lees je in over de gevolgen van suikerinname, het consumeren van teveel rood vlees en gezond eten in het algemeen. En probeer bovenal voedselverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. Je wil toch niet dat jouw (klein)kinderen later honger lijden, of niet meer kunnen ravotten in het bos of op het strand? Of je nu om bent dankzij de Netflix docu “What the health”, suikers links laat liggen om wat kilootjes te verliezen of simpelweg geeft om de natuur; ga zo door! De verandering van jouw eetpatroon heeft namelijk een positief effect op de wereld!

Zo lukt het! Bewuster én meer groente eten met je kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nu.nl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Veelbesproken nieuwstopic: Suikers en (rood) vlees levensbedreigend?
Sluiten