Claire Easy Peasy
Claire Easy Peasy Eten 7 mrt 2014
Leestijd: 3 minuten

Superfood commotie

Commotie, commotie! Superfoods zijn niet zo gezond als beweerd wordt. Misschien heb je het meegekregen, er is nogal wat discussie over superfoods. Die zouden namelijk helemaal niet zo super zijn.

De NOS berichtte erover, of anders gezegd: volgens het Voedingscentrum is het enorm belangrijk mensen te waarschuwen dat je er met het eten van chiazaadjes, gojibessen en kokosvet echt niet gezonder op wordt.

Lesje Superfoods

Tenzij je de afgelopen tijd onder een steen hebt geleefd weet inmiddels iedereen wel wat er met superfoods bedoeld wordt. Mocht je denken: geen idee, voel je vooral niet aangevallen we herhalen het heel graag nog even voor je; superfoods zijn producten met een extreem geconcentreerde voedingswaarde, extra veel voedingsstoffen en ook vaak meerdere gezonde eigenschappen voor je lijf. Je zou er dus theoretisch maar weinig van hoeven te eten voor een gunstig effect. De term is overigens geen beschermd begrip. Je kunt het vergelijken met termen als ‘huisgemaakt’ of ‘ambachtelijk’. Als de ‘health food wereld’ het over superfoods heeft, dan hebben ze het vaak over producten als: spirulina, chlorella, goji bessen, hennep- & chiazaad, quinoa, rauwe cacao, kokosvet, etc.

Een hype

Superfoods zijn in. Zeg maar gerust een hype. De superieure zaadjes, besjes, poedertjes en pillen liggen nu zelfs bij het Kruidvat in het schap. En dat moet het Voedingscentrum te ver zijn gegaan. Want, zo moeten ze hebben gedacht, straks stopt iedereen met het gevarieerd eten en leven ze alleen nog maar op bakken chia en sloten tarwegras.

Wij zien het zo:
Wat betreft de commotie die het Voedingscentrum nu heeft veroorzaakt: gemiste kans. De basisgedachte is namelijk nog niet zo heel verkeerd. Ze willen mensen ervoor behoeden te denken dat superfoods de oplossing zijn voor allerlei gezondheidskwalen. Prima, het is natuurlijk een beetje een marketingterm aan het worden. Maar waarom is hun boodschap dan niet (en dit is géén open sollicitatie naar de functie van voedingscentrums’ Patricia Schutte, we moeten er niet aan denken…):

‘Wij zijn niet tegen superfoods, maar ga eerst nou eens gezond & gevarieerd eten, met groenten, fruit en goede vetten in de hoofdrol en kijk dan of je dat nog kunt aanvullen met af en toe wat superfoods. Ben niet bang dat wanneer je deze niet kunt (want best duur) of wilt (want niet altijd lekker) eten, je dan niet gezond genoeg bezig bent. Wil je toch iets meer weten over superfoods kijk dan hier of hier, daar hebben we voor je uitgelegd wat het is.’

Of zoals Giel Beele in zijn radioshow zo treffend zei : ‘Hoezo maakt het voedingscentrum hier nu zo’n ophef over (en PR stunt van) terwijl ze nog genoeg zinvol werk te doen hebben. Hun eigen achterhaalde schijf van vijf bekijken bijvoorbeeld. Of zich druk maken over al die ‘ik kies bewust’ producten waar de schappen vol mee liggen en waarvan mensen ook echt denken dat het goed en gezond voor ze is.’ Tja.

Chia en Goji broers

Wat betreft de superfoods: zo zonde om nu bij voorbaat alles met een ‘superfood’ status af te serveren. Alsof we nu ineens allemaal alleen nog maar chia & goji’s eten (hoewel dat voor sommige mensen best een positieve aanvulling op hun pakjes & zakjes eetgewoonten zou zijn). Als variatie het toverwoord is, dan passen daar toch juist ook superfoods bij? En sterker nog het barst van de alledaagse huis, tuin en keuken superfoods; blauwe bessen, granaatappelpitjes, walnoten, broccoli, boerenkool, groene kool, ui, knoflook, zoete aardappel, avocado, banaan. Allemaal super, binnen handbereik en minstens zo gezond als hun meer exotische chia, hennep & goji broertjes.

Conclusie

Dus lieve Fammes, wat ons betreft: green up, kijk wat bij je past, gebruik je gezonde verstand en als je het lekker vindt, neem met een gerust hart een stukje extra pure chocolade! Of beter nog, maak anders deze choco craving cake uit ons Easy Peasy boek waar Culy een leuke recensie over schreef.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Superfood commotie
Sluiten