Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 18 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: kinderen die zich verkleden als hun held kunnen zich beter concentreren

De meeste kinderen maak je blij met een goedgevulde verkleedkist. Of natuurlijk gewoon mama’s kledingkast, maar daar ben jij dan weer minder blij mee. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die zich regelmatig als hun held verkleden een groter concentratievermogen hebben dan kinderen die liever als zichzelf door het leven gaan.

Het leven van een jong kind bestaat voor het grootste gedeelte uit afgeleid worden waarmee ze bezig zijn. Helemáál in de tijd van iPads en smartphones, waarmee ze het liefst de hele dag in de weer zijn. Of toch niet?

Saaie opdracht vs. spelen op de iPad

Uit onderzoek van drie wetenschappers blijkt namelijk dat het concentratievermogen van kinderen die zich als hun held (denk aan Elsa, Spiderman, Dora, Batman, Brandweerman Sam, Bob de Bouwer) verkleedden groter is. Rachel E. White van het Hamilton College, Emily Prager en Catherine Schaefer van de universiteit van Minnesota deden een test waarbij kinderen een ietwat saaie opdracht kregen, maar er ook voor konden kiezen om met een iPad te spelen.

LEES OOK: Moeder laat zien dat superhelden ook gewoon mensen zijn

Een belangrijke taak

Sommige vier- tot zesjarige kinderen die aan het onderzoek deelnamen mochten zich verkleden als superheld, anderen deden als zichzelf mee. Allen kregen ze een saaie computeropdracht waar ze tien minuten lang aan mochten werken. De wetenschappers gaven de kinderen één optie mee: als ze verveeld raakten, mochten ze met de iPad in de kamer ernaast gaan spelen. Wel werd ze op het hart gedrukt dat het een belangrijke taak was die ze moesten uitvoeren, dus dat ze niet zomaar mochten opgeven.

Drie verschillende groepen

Voordat we daar over uitweiden, moeten we er wel bijzeggen dat er nog een twist aan het onderzoek zat. De 180 deelnemende kinderen moesten zichzelf één vraag stellen, namelijk of ze hard werkten. De groep werd in drieën gesplitst en de ene groep moest zich deze vraag direct aan zichzelf stellen: ‘Werk ik hard?’. De andere groep moest deze vraag in de derde persoon aan zichzelf stellen: ‘Werkt Pietje hard?’. De laatste groep mocht verkleed als superheld, en zichzelf bijvoorbeeld de vraag stellen: ‘Werkt Batman hard?’

En wat waren de verschillen?

Overall hebben de kinderen 37 procent van de tijd besteed aan de computeropdracht, en 63 procent op de iPad. Niet heel verrassend voor de ouders die kinderen én iPads hebben. Wel verrassend was dat de derde groep, de superhelden, het saaie computertaakje een stuk langer volhielden dan de rest.

Volgens de onderzoekers zorgt de afstand die een kind van zichzelf neemt ervoor dat het tot meer in staat is. Ook helpt het superheldenkarakter mee. Batman, Superman, Brandweerman Sam, Dora en Spiderman kunnen alles, dus als ze geloven dat ze zo’n superheld zijn is een saai computertaakje peanuts. Dus als je kind de volgende keer vraagt: ‘Mám, mag ik mijn Spidermanpak naar school aan’ weet jij nu wat je het beste kunt antwoorden.

Nog meer Famme? Volg ons op Instagram!

Mannen leveren het bewijs! Deze 19 vaders zijn echte superhelden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Quartz

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: kinderen die zich verkleden als hun held kunnen zich beter concentreren
Sluiten